SVERIGE. Regeringen öppnar nu upp för ett tiggeriförbud i hela landet. Ett utspel som med stor sannolikhet går ut på att röstfiska då en övervägande majoritet av svenska folket är emot tiggeri, enligt en politisk kommentator.

tiggarkvinnor

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har tidigare uttalat sig mycket negativt till ett tiggeriförbud. Nu har han ändrat spår och öppnade upp för att förbjuda tiggeri i hela landet.

— Tiggeriet är ingen lösning på fattigdomen. Men om det ska vara lokala eller nationella förbud, det finns säkert för- och nackdelar, sade Shekarabi.

Moderaterna har sedan tidigare haft en mer negativ inställning till tiggeriet än vad regeringen haft. Partiledaren Anna Kinberg Batra välkomnar civilministerns utspel och menar att det är på tiden att regeringen tar tag i problemet. Hon menar att man måste kunna agera där det blir ordningsproblem till följd av det organiserade tiggeriet.

— Nej, att be en annan medmänniska om någonting måste vi alltid kunna göra. Men organiserat tiggeri där kriminella ligor utsätter redan utsatta för det här måste vi kunna agera emot – inte minst för de utsatta människornas skull, säger Kinberg Batra.

Liberalerna och Miljöpartiet är kritiska till förslaget medan Sverigedemokraterna glädjer sig åt det hela.

— Det relevanta i ett politiskt förslag ska inte vara vem avsändaren är, varför vi naturligtvis välkomnar alla partier som lägger fram vår politik som sin egen, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig för Sverigedemokraterna.

Den politiska kommentatorn Marcus Oscarsson menar att regeringens vändning gällande införandet av ett tiggeriförbud i Sverige grundar sig i att det svenska folket vill förbjuda tiggeriet. Enligt kommentatorns hypotes skulle 60-70 procent av befolkningen rösta ja till ett tiggeriförbud. Oscarsson menar att även Miljöpartiet kommer chocka sina väljare genom att ställa sig positiva till det hela framöver.

Rumänien har fått 300 miljarder i ekonomisk stöd från EU och samtidigt breder den rumänska tiggarskaran ut sig på svenska gator. Marcus Oscarsson skriver i ett inlägg på sin Facebooksida följande:

Svenska folket vill förbjuda tiggeriet! Och jag är övertygad om att den teorin stämmer. Skulle vi hålla folkomröstning skulle säkert 60-70 procent rösta ja till förbud. Att tiggeriet breder ut sig i Sverige 2016 samtidigt som Rumänien fått 300 miljarder i EU-stöd men ändå inte hjälpt sina tiggare är en skam för hela EU. Varför ska svenska folket sända miljarder till Rumänien och Rumänien som tack sänder tiggarna till Sverige.

Källor:
M-ledaren: På tiden med tiggeriförbud
Marcus Oscarssons inlägg på hans Facebooksida


  • Publicerad:
    2016-08-19 12:45