GLÄDJE. Efter att ha blivit avslöjade som bedragare i NRK-dokumentären Lykkelandet reser många zigenare nu tillbaka till Rumänien.

Enligt hjälporganisationen ”Robin Hood Huset” ska många zigenare nu ha köpt flygbiljett tillbaka till Rumänien efter att ha blivit avslöjade som bedragare i NRK-dokumentären Lykkelandet. Flera tiggare har sagt att de inte längre tycker att det är tryggt att vara i Bergen i Norge efter att dokumentären visades, säger ledaren Marcos Amano.

— Idag har minst elva personer köpt flygbiljetter hem till Rumänien med praktisk hjälp från personalen på Robin Hood-huset. De säger att det är otryggt och obehagligt att vara i Bergen nu.

NRK-dokumentären Lykkelandet som under förra tisdagen visades på Brennpunkt ska ha öppnat upp ögonen på en stor skara norrmän runtom i hela landet. I dokumentären visas hur tiggarna bevisligen utnyttjar norrmännens godhet och samtidigt skrattar åt det. Dokumentären visar även hur de sysslar med organiserad kriminell verksamhet i Norge och därmed håvar in miljoner. Dokumentären kan du se här.

NRK skriver på sin hemsida att Brennpunkt år 2015 uppmärksammade ett hus i Bergen där det bodde väldigt många människor. Det ska ha lett till ett två års spaningsarbete och kartläggning av ”tiggarmiljön” i Bergen, och organiserad kriminalitet visade sig vara ett faktum.

Efter att ha blivit avslöjade påstår Marcos Amano att tiggarna ska ha känt sig hotade och vill nu återvända till Rumänien. Tiggarna förväntar sig givetvis att det är den norska hjälporganisationen som ska betala flygbiljetterna hem.

— Flygbiljetterna från Torp till Bukarest är rimliga. De kostar ner till 149 kronor, säger Amano.

Källor:
Hjelpeorganiasjon: – Tiggere reiser hjem til Romania etter NRK-dokumentar
Tiggere reiser hjem etter å ha blitt avslørt i NRK-dokumentar
Sex, dop og tiggerkopp


  • Publicerad:
    2017-04-21 09:55