SVERIGE. Flera undersökningar bland folket om ett tiggeriförbud har visat en större majoritet för ett förbud. När man nyligen frågade socialdemokratiska kommunpolitiker var utgången en annan. Nästan 80 procent av de tillfrågade var emot ett tiggeriförbud, vilket återigen visar det stora glappet mellan vanliga människors vilja och politikers arrogans.

I en nyligen genomförd undersökning där man frågat socialdemokratiska kommunpolitiker vad de tycker om ett eventuellt tiggerförbud säger nära 80 procent att de inte stödjer ett sådant förslag. För drygt en månad sedan öppnade civilminister Ardalan Shekarabi (S) för att utreda ett tiggeriförbud. Han fick snabbt medhåll från arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som uttryckte att ett tiggeriförbud ”absolut bör övervägas”.

Den genomförda undersökningen visar att landets för närvarande största parti inte följer svenska folkets vilja. I flera undersökningar om tiggeriförbud har majoriteten varit för ett förbud. I en Novus-undersökning från i augusti svarade hela 60 procent att de tyckte det var bra med ett förbud, något som nu de invalda socialdemokratiska kommunpolitikerna struntar i. Det var endast 11 procent av de tillfrågade kommunpolitikerna som kunde tänka sig stödja ett eventuellt förbud.

Hans Jildesten (S) är en av de tillfrågade kommunalråden från Storfors i Värmland.

— Att förbjuda tiggeri är det dummaste jag har hört någon gång. Du kan aldrig förbjuda det, det man måste göra är att se till att komma åt problemet så att man inte behöver ut och tigga, säger Jildesten.

Kollegan Lars Sternkvist (S), kommunalråd i Norrköping håller med.

— I ett anständigt samhälle så ska vi ha en fungerande välfärd, men hur bra den än är så kan vi ibland hamna i situationer där vi behöver be andra om hjälp och till och med tigga om hjälp. Att förbjuda det känns för mig främmande, säger han.

Återigen går de invalda politikerna mot vad folket tycker. Huruvida ett eventuellt tiggeriförbud blir verklighet får framtiden visa.

Källa:
Svagt stöd för tiggeriförbud bland landets S-politiker


  • Publicerad:
    2016-09-21 20:55