TIGGERI. Två zigenare har dömts till över fyra års fängelse för människohandel. Detta efter att det framkommit att de lurat ett flertal personer att tigga utanför butiker, bland annat i Ludvika kommun, och sedan roffat åt sig de ihoptiggda pengarna.

I tisdags kom domen mot de två män som stod åtalade misstänkta för att ha tvingat personer ut på olika orter i Sverige för att tigga och för att sedan överlämna inkomsterna till männen.

Det var den 19 januari i år som polisen gjorde ett tillslag mot en industribyggnad i Ljusnarsberg. Inne i byggnaden befann sig runt 15 vuxna invandrare och barn. Därefter startades en omfattande utredning vilket sedermera ledde till att två män greps och häktades misstänkta för människohandel. Männen som greps var Nikolay Stefanov (19680374-8554) och Todor Tsvetanov Mladenov (19750667-8536).

Genom bland annat förhör med flera av de ”bulgarer” som befann sig industrilokalen framkom det i utredningen att dessa hade blivit lurade till Sverige med löftet om att de skulle arbeta inom bygge, något som visade sig vara en lögn när de väl kom fram till Ljusnarsberg. Istället tvingades de ut för att tigga på flera orter i Sverige, framförallt i Örebro och i Ludvika kommun.

Varje morgon kördes tiggarna till sina platser för att tigga och på eftermiddagen blev de hämtade och kördes tillbaka till industribyggnaden i Ljusnarsberg. Där var de tvungna att redovisa vad de hade tjänat in under dagen och sedan lämna över hälften av pengarna till Stefanov och Tsvetanov Mladenov. Utöver det skulle de även betala en summa för bensin och för el, något som ledde till att dagens hoptiggda pengaskörd i var princip borta. Samtidigt levde Stefanov och Tsvetanov Mladenov gott.

I domen står det bland annat:

Varje morgon kördes Slavi Dragomirov och han till Ludvika medan Svetla Dragomira och Lyudmil Danchov transporterades till Lindesberg för att tigga. Det var Nikolay Stefanovs son Ivan som framförde bilen till Ludvika. Även Marcel åkte med i den bil, som kördes till Ludvika. Han tiggde från kl 08.00 till 18.00-18.30-tiden. Det fanns dagar då han lyckades tigga ihop 200-250 kr men även dagar då tiggeriet inbringade endast 7-8 kr. För resan varje dag skulle han betala 35 kr, vartill kom att hans dagliga kostnad för el avseende boendet på Skroten var 10 kr. De pengar som han hade tiggt ihop redovisade han till Todor Mladenov. Pengarna skulle delas ”50/50”.

Nikolays dotter Katya Gusterova poserar med en egengjord solfjäder bestående av 500-lappar. Bilden är tagen i Mossgruvan i Ljusnarsberg. Ett ställe där många zigenare brukar upprätthålla sig. Foto: Facebook.

I förhör med målsägande Nikolay Gavrilov berättar han om sin tid som tiggare i Sverige. I domen står det:

Eftersom Ivaylo Gavrilov skulle vara borta någon dag anvisades han att sitta utanför Hemköp. Sedan tiggde han i 5-6 dagar, varefter polisen kom till Mossgruvan den 19 januari 2017. Då hade han tiggt även i Ludvika. Det var Todor Mladenov som sade till honom var han skulle tigga. – Varje dag tiggde han ihop 300-400 kr. Hans uppfattning är att han tjänade totalt cirka 2 000 kr.

Rättegången mot Stefanov och Tsvetanov Mladenov har pågått under flera veckor och det har varit en omfattande bevisning för Örebro tingsrätt att ta del av. Den största delen har bestått av målsägandens berättelser men också förhör med vittnen, kontoutdrag och filmer som spelats upp från den byggnad där de målsägande varit inhysta.

Bild på en del av de pengar som kommer från det organiserade tiggeriet, som skett framförallt i Örebro och Ludvika kommun. Foto: Polisens förundersökning.

I tisdags kom domen mot Stefanov och Tsvetanov Mladenov. Båda döms till fängelse i fyra år och två månader, samt tio års utvisning. Åklagaren hade yrkat på tre och ett halvt års fängelsestraff, vilket innebär att straffen för de båda männen blev högre än vad till och med åklagaren ansåg skäligt.

Vidare ska männen betala ut skadestånd till sju av de målsägande. En åtalspunkt gällande penningtvättsbrott ogillades. En kvinna som stått åtalad för medhjälp till människohandel frikändes då åklagaren hade svårt att bevisa att hon gjort sig skyldig till brott.

Kommunpolitiker förnekar problemet

Något som är värt och intressant att nämna i sammanhanget är att Nordiska motståndsrörelsens Pär Öberg, som besitter ett sverigedemokratiskt mandat i Ludvikas kommunfullmäktige, år 2015 lämnade in en motion som gick under namnet ”Åtgärder mot utbrett tiggeri i kommunen”. I sin motion skrev Öberg följande:

I många kommuner i Sverige har tiggeri blivit ett problem. Att det främst är organiserade ligor är nu känt och i kölvattnet av tiggeriet följer annan kriminell verksamhet. Nyligen aktualiserades problemen i Högfors i Ludvikas grannkommun (Ljusnarsbergs kommun) där dessa organiserade ligor bland annat har konfiskerat en fastighet.

[…]

Nordiska motståndsrörelsen tycker att det är viktigt att medborgare i Ludvika kommun kan känna sig trygga. Att medvetet locka hit kriminellt organiserade ligor skapar otrygghet och merkostnader för kommunen.

Rent praktiskt ville Öberg att redan fastslagna ordningsföreskrifter som förbjuder insamling av pengar skulle tillämpas och att tiggare som bryter mot reglerna ska bötfällas så att deras verksamhet blir olönsam. Vidare ville Öberg att kommunen på sin hemsida skulle deklarera att tiggeri är förbjudet och låta företagare ladda ner skyltar som meddelar detta att sätta upp utanför deras butiker.

Samtliga ledamöter i Ludvika kommunfullmäktige röstade emot Öbergs motion efter en debatt, förutom en sverigedemokrat, med påståenden om att organiserat tiggeri inte existerar i kommunen. När Öberg gick upp till talarstolen för att försvara sin motion sa han följande:

Ni ska komma ihåg detta datum 30 maj 2016, det var dagen då Ludvikas politiker kunde stoppa detta utnyttjande av människor men valde att bara titta bort. Jag ska även påminna er om hur ni beslutade denna dag när det står helt klart att det även i Ludvika är organiserade ligor som opererar.

I och med utredningen mot Stefanov och Tsvetanov Mladenov och den fällande domen står det nu klart att organiserat tiggeri förekommer i Ludvika kommun, något som ledamöterna i fullmäktige i Ludvika kommun förnekade.

Nordfront har varit i kontakt med Pär Öberg för att få en kommentar kring den fällande domen och vad han anser om avslaget av hans motion beträffande tiggeriet i kommunen.

— Nu är det helt bevisat att tiggeriet i Ludvika har varit organiserat. Personerna är nu dömda och därmed är det bevisat. Det har heller inte blivit bättre, när ICA-kvantum nyligen öppnade här i Ludvika utbröt det knivslagsmål. Redan innan affären var invigd satt en tiggare bakom bandet innan det klipptes, säger han.

Avslutningsvis säger Öberg:

Att tiggeriet var organiserat förnekade samtliga etablerade partier för att godhetssignalera, detta kommer väljarna att påminnas om under vår lokala valkampanj.

I oktober i år lämnade Öberg in en motion med anledning av åtalet mot tiggarcheferna och då det visade sig att hans påståenden om att organiserat tiggeri visst existerar i Ludvika var korrekt. I motionen yrkar han bland annat på att ”den lokala ordningsstadgan (Allmänna lokala ordningsföreskrifter för Ludvika kommun) skrivs om så att polisen kan följa den utan att det är ’politiskt känsligt’

Efter att en motion framförts av en kommunfullmäktigeledamot i Ludvika måste kommunstyrelsen hantera motionen och låta kommunfullmäktige ta ställning till den inom ett år från att motionen lämnades in.

Just nu pågår en debatt i Sverige om att förbjuda tiggeri, där framförallt moderater och sverigedemokrater på lokalnivå aviserat att de är beredda att införa alltifrån totalt förbud till förbud inom vissa områden i deras respektive kommuner. Opinionsundersökningar har också visat att svenskar i stor utsträckning är för förbud av tiggeri, särskilt i deras hemorter. Trots detta går utvecklingen mot att bekämpa det organiserade tiggeriet långsamt.

Källa:
Mål nr: B 351-17


  • Publicerad:
    2017-11-26 19:40