POLITIK. Zigenare i Malmö och Landskrona har bildat ett eget politiskt parti som ska ställa upp i kommunalvalen i höst: Sveriges Romska Moderna Parti (SRMP).

Sveriges Romska Moderna Parti (SRMP) heter ett nybildat etniskt intresseparti för zigenare. Partiets talesman Luciano Bladson, 37 år, säger till SVT Nyheter att det finns en misstänksamhet från hans folk gentemot svenska politiker och myndigheter. Därför behöver den romska befolkningsgruppen egna makthavare, menar han.

SRMP tänker ställa upp i höstens kommunval i Malmö och Landskrona. Som partiblomma har de valt solros.

— Det finns en misstänksamhet från romer mot politiker och myndigheter. Sedan finns det misstänksamhet även mot oss romer, säger Bladson till SVT Skåne.

Bladson säger att han vill visa unga romer att det faktiskt går att skapa sig ett konstruktiv liv utan kriminalitet, även om han själv har suttit i fängelse för brott han har begått. Nu är det dock hög tid att romska ungdomar lär sig ”förstå varför de ska gå i skolan”, menar Bladson.

Bladsons och SRMP:s främsta syfte är att företräda zigenarnas intressen och se efter deras ”rättigheter”. Partiet prioriterar utbildningsfrågor, arbetsmöjligheter och diskrimineringsfrågor,

Ett problem som SRMP har, är att de inte har registrerat sitt parti hos valmyndigheten. Om de ändå tänker erbjuda ”valsedlar” med partinamn och representanter måste de trycka upp dem själva. Men det innebär också att nga eventuella röster på partiet kan blir giltiga.

Källa:
Romskt parti vill in i lokalpolitiken


  • Publicerad:
    2018-03-18 09:30