TIGGERI. Under Moderaternas partistämma som just nu pågår har man röstat för att partiet ska driva frågan om ett förbud mot tigger i hela Sverige.

Tidigare ansågs det ”rasistiskt” att kräva ett stopp på tiggeriet i Sverige, eftersom det nästan uteslutande rör zigenare. Idag röstade dock Moderaternas partistämma för att försöka förbjuda tiggeri i hela landet.

För några år sedan dök plötsligt östeuropeiska zigenare upp över hela Sverige för att parkera sig utanför butiker, där man tiggde förbipasserande om pengar. Inledningsvis ansågs det väldigt kontroversiellt att hävda att tiggeriet var organiserat, eller kräva att tiggeri av det slaget bör vara förbjudet.

Idag är dock de flesta överens om att zigenarnas tiggeri är organiserat. Samtidigt har lokalpolitiker i flera kommuner börjat att diskutera förbud mot tiggeri i framförallt stadskärnor.

En av de partier som tidigt började diskutera frågan är Moderaterna, som redan 2015 beslutade om att försöka driva frågan om tiggeriförbud lokalt.

Idag beslutade också Moderaternas partistämma att man kommer att driva frågan om ett nationellt tiggeriförbud, vilket var partiledningens linje.

— Det är ingen väg ut ur fattigdom. Vi ser dessutom nu att redan utsatta människor utnyttjas ytterligare genom till exempel ökad organisering eller prostitution, säger Moderaternas rättspolitiske talesman Tomas Tobé till Aftonbladet.

Enligt Moderaternas förslag kommer dock inte tiggeri att ses som ett ”allvarligt brott” utan ett beteende som kommer att straffas med en mindre bötessumma.

— Poängen är snarare att försöka stävja utvecklingen med att det är fritt fram att tigga. Jag ser inte att det ska innebära fängelse om man tigger, förklarar Tobé.

Moderata Ungdomsförbundet (MUF) var dock emot förslag och kämpade in i det sista för att få det nedröstat.

— Vi besvikna över stämmans beslut. Förslaget om nationellt tiggeriförbud är en stor inskränkning av äganderätten. Istället borde enskilda markägare och butiksägare ges fler verktyg för avhysning, säger MUF:s ordförande Benjamin Dousa.

Sverigedemokraterna har sedan länge drivit frågan om ett nationellt tiggeriförbud, men varken de övriga Allianspartierna eller regeringen vill förbjuda tiggeri.

Tomas Tobé hoppas dock på att Socialdemokraterna kan komma att ändra sig, så att de två partierna kan driva igenom ett förbud tillsammans. Enligt Tobé är det ”bara en tidsfråga” innan Socialdemokraterna byter linje och följer Moderaternas exempel.

Moderaternas partistämma pågår just nu i Örebro och avslutas på söndag. Igår röstade stämman ned partistyrelsens kontroversiella förslag om att införa så kallade anonyma vittnen vid vissa rättegångar.

Källor:
M röstade igenom nationellt tiggeriförbud
Bakslag för M-ledningen – nej till anonyma vittnen


  • Publicerad:
    2017-10-13 19:30