TIGGERIET. Danmark har det sedan en tid tillbaka varit förbjudet att livnära sig tiggeri men först nu har den första domen fallit mot en tiggare.

Zigenska tiggare.

En ”rumänsk” man som togs på bar gärning när han tiggde vid Nørrebro station i Köpenhamn har nu dömts till fjorton dagars fängelse av Köpenhamns tingsrätt. Detta efter att lagen för ”otrygghetsskapande tiggeri” skärptes i juni och nu kan den som grips av polisen genom ett särskilt snabbförfarande dömas direkt till fängelse.

Flera tiggare har tidigare åtalats för tiggeri men det är först nu som någon har dömts för brottet. Den dömde mannen i detta fallet har dock inte närvarat under rättegången och har även möjlighet att överklaga domen om polisen lyckas gripa honom.

Tidigare var det sju dagars fängelse som var straffet för upprepat tiggeri. Men i och med den nya lagändringen kan nu tiggare dömas till fjorton dagars fängelse även om de inte fått en varning innan. Bakom lagändringen stod de tre borgerliga regeringspartierna, samt Dansk folkeparti och Socialdemokraterna.

Källa:
Första snabbdomen mot tiggare i Köpenhamn


  • Publicerad:
    2017-07-18 20:30