STOCKHOLM. Den Sverigefinska skolan på Fridhemsplan har haft stora problem med nattliga besökare som skräpar ner och använder deras gård som en toalett. Skolan har tagit hjälp av både väktare, socialtjänsten samt polisen för att försöka få bukt med problemet, men utan lyckat resultat.

Den Sverigefinska skolan på Fridhemsplan i Stockholms innerstad har under ett års tid haft problem med så kallade utsatta EU-medborgare, alltså zigenare, som sover, skräpar ner och använder skolgården som en toalett.

— Innan vi tog in väktare hade vi människor som varje natt sov i barnvagnsförrådet, paviljongen, under rutschkanan eller i barnens lekstuga. Och när de gick upp på morgonen gjorde de sin morgontoalett på skolgården, säger skolans rektor Heli Lindström.

Enligt Sisab, vilka äger fastigheten samt utför saneringen på skolgården, har det under vissa morgnar befunnit sig mellan åtta och tio zigenare på skolgården.

— Situationen är en frustration för personalen och en hälsorisk för barnen, säger Lindström.

Väktarnas närvaro ska dock ha givit effekt i perioder, men så fort bevakningen slutat har zigenarna återvänt. Sisabs pressansvarige Thomas Bergsell säger dock att insatsen är en pengafråga då det är kostsamt att ha konstant väktarbevakning, någonting som i dagsläget inte är genomförbart. Skolan ska också ha fått hjälp av både den så kallade EU-gruppen inom socialtjänsten samt av polisen, men utan resultat.

Lindström säger sig även ha förhoppningar om att problemet kanske kan ”lösas” genom att ersätta den offentliga toalett som tidigare stod utanför skolan, men som nu har tagits bort.

Källa:
Skolor tar in väktare för att stoppa övernattare


  • Publicerad:
    2017-09-09 15:30