INRIKES. Sverigedemokraterna i Umeå verkar ha det svårt att ordna möteslokaler i Umeå och kommunen vill nu att partiet byter lokal då anställda protesterat.

sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna har hyrt kulturhuset Väven i Umeå för att hålla ett möte den 16 februari. Dock ska flera anställda på kulturhuset ha protesterat mot uthyrningen. Bland annat har man anonymt kontaktat tidningen ETC Umeå för att uttrycka sitt missnöje och sagt att man ”upplevt obehag” och inte vill arbeta under partiets sammanträde i lokalerna.

Kommunen väljer därför nu att lyssna till de anställdas barnslighet och erbjuda Sverigedemokraterna en ny lokal.

— SD har en bekräftad bokning i Väven, men många i vår personal känner sig inte bekväma i detta, så vi tänker helt enkelt erbjuda en ersättningslokal som kanske passar nog så bra. Då tänkte vi oss fullmäktigesalen i gamla bibliotekshuset, vi har ställt frågan till dem under måndagseftermiddagen, säger Lars Sahlin som är biträdande kulturchef.

Enligt kommunen är det stora delar av det så kallade kulturlivet som upprörts över Sverigedemokraternas tänkta möte på Väven. Vidare menar man att andra personer som bokat lokal i Väven kan komma att avboka ifall man låter SD hålla till där.

Sverigedemokraterna själva menar dock att det är upp till arbetsgivaren att förhindra inskränkningar i mötet, att personalen ska följa sitt anställningsavtal och att kommunen ska värna den så kallade demokratin.

— Börjar man begränsa demokratiska rättigheter och rätten att uttrycka en politisk åsikt så hotar man demokratin, säger Petter Nilsson som är ordföranden för SD i Västerbotten.

Sverigedemokraterna har tidigare blivit portat från Folkets hus i Umeå.

Källor:

Kommunen vänder – erbjuder SD nya lokaler
SD: Upp till Väven att ta arbetsgivaransvar


  • Publicerad:
    2017-01-23 19:50