INRIKES. Under måndagen beslutade Sverigesdemokraternas partistyrelse att riksdagsledamoten Anna Hagwall utesluts ur partiet efter påstådda antisemitiska uttalanden. Beslutet leder nu till att Hagwall blir partiets andra politiske vilde.

anna-hagwall

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall utesluts ur partiet. Detta meddelade partistyrelsen under måndagseftermiddagen i ett pressmeddelande. Orsaken till uteslutningen är att partiet menar att Hagwall ska ha uttalat antisemitiska åsikter efter att hon indirekt kritiserat den judiska överrepresentationen bland ägarna av Sveriges massmedier. Partiledaren Jimmie Åkesson kommenterar Hagwalls uteslutning på följande sätt:

Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende.

Partiet har sedan en tid tillbaka uppmanat Hagwall att lämna partiet självmant, något som hon vägrat göra vilket ledde till att partiet öppnade upp ett uteslutningsärende mot henne och idag kom alltså beskedet om att hon utesluts ur Sverigedemokraterna.

Beslutet som partistyrelsen fattade under måndagen har nu lett till att Hagwall blir partiets andra politiska vilde under denna mandatperiod. På frågan om vad Hagwall själv anser om uteslutningen svarar hon:

— De ringde mig precis och meddelade att jag är utesluten. De för fram två skäl. De påstått antisemitiska undertonerna i min motion om mediemakt – samt uttalanden för två år sedan om att kvinnor har ett ansvar i våldsrelationer. Detta går emot partiets linje. Därför utesluts jag. Hon fortsätter:

— Tråkigt. Jag kommer inte lämna riksdagen utan kommer fortsätta mitt arbete där under mandatperioden. Jag har ett ansvar för de människor som valt in mig. Under denna uteslutningsprocess har jag också fått ta emot ett stort stöd. Många vill att jag ska fortsätta driva frågan om exempelvis mediemakt och det kommer jag också att göra. Nu ensam. Det kommer bli skönt på ett sätt att vara fri och slippa partipiskan.

Källor:
Beskedet: Hagwall utesluts ur SD
Riksdagsledamoten Anna Hagwall från Rättvik utesluts ur Sverigedemokraterna


  • Publicerad:
    2016-12-05 16:07