SVERIGE. Sverigedemokraterna har tagit avstånd från sin egen riksdagsledamot, Anna Hagwall. Detta efter att hon i en motion till riksdagen föreslår att presstödet ska tas bort för att minska den judiska Bonnierkoncernens inflytande.

anna-hagwall

Riksdagsledamoten Anna Hagwall vill minska Bonniers inflytande.

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Anna Hagwall har hamnat i blåsväder som lett till att partiet nu tvingats ta avstånd från henne. Vad som föranlett stormen kring Hagwall är en motion hon la till riksdagen där hon föreslår att presstödet ska tas bort för att minska det judiska förlaget Bonniers inflytande. I motionen skriver Hagwall följande:

Hela åttio procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare. Det är inte acceptabelt. Därför behövs en spridning i ägandet av medierna som fördelas på fler oberoende företag och människor. För att förändra detta föreslår jag ett slopat presstöd.

Hagwall har tackat nej till att medverka i intervjuer men när den folkfientliga tidningen Aftonbladet mailar henne och frågar hur slopandet av presstödet till landets lokaltidningar skulle minska Bonniers makt över media-Sverige svarar hon:

De flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier och varför denne skall få betalt av svenska skattebetalare är en gåta. De små tidningarna i landsorten har blivit direkta eller indirekta språkrör till DN/Bonnier.

Hon fortsätter därefter med att skriva: ”Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under ty då uppstår ett tomrum som kan fyllas av tidningar som bryr sig om människor och företagare på orten”.

Hagwall skriver även att medieägandet ska regleras och att etnicitet ska vägas in. ”Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”, menar hon.

Vidare föreslår riksdagsledamoten att SVT:s kanaler ska göras om till betalkanaler för att minska SVT:s ”förmedling av politisk korrekt agenda”. Hon föreslår dock att en okodad kanal ska vara öppen några timmar per dygn.

Hagwalls motion har blossat upp till en mediastorm. Både i etablerad media och i sociala medier.

Frilansjournalisten samt Bonnier-anställde Niklas Orrenius är en av många som tagit till sin Twitter för kommentera riksdagsledamotens motion.

Anders Rönmark, politisk redaktör på Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda, är en annan som inte verkar allt för nöjd med motionen och skriver: ”Anna Hagwall lär få vara kvar i SD. Pressekreteraren som var satt att förhindra henne från att lämna in motioner får nog sparken.”

Även Hagwalls egna parti, Sverigedemokraterna, tar avstånd från henne. I ett pressmeddelande skriver partiet att de inte ställer sig bakom motionen. Gruppledaren Mattias Karlsson säger bland annat att motionen inte stämmer med partiets stöd till public service och mediepolitik i övrigt.

— Agerandet har skadat vårt förtroende för henne. Detta kommer att få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet, säger han.

Källor:
Beträffande Anna Hagwalls enskilda motion om mediepolitik
SD-ledamoten: Låt Bonniers tidningar gå under


  • Publicerad:
    2016-10-06 11:05