POLITIK. Bloggen “Inte rasist men..” publicerade under torsdagskvällen ett fyra år gammalt videoklipp där Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt drar ett skämt om hur ”nazister” sparkar på döda får och kallar dessa för judar.

sjostedt

Oscar Sjöstedt

Det var i ett klipp som filmades under en fest i augusti 2012 som Sverigedemokraternas (SD) ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt berättade ett skämt som handlade om när han jobbade på ett isländskt slakteri. Skämtet handlar om hur två personer som han kallar för ”nazister” brukade sparka på döda får och kalla dessa för judar.

— Filmsekvensen i sig är ju väldigt osmaklig, om man tittar på den, tycker jag i alla fall. Händelsen som jag beskriver är ju i sig väldigt osmaklig och obehaglig i någon mening. Det konstiga blir då att både jag och någon annan skrattar åt det här, säger Sjöstedt.

SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson som har gjort sig känd för att utesluta personer för liknande incidenter syns även själv figurera i filmklippet. Det är dock oklart om han själv hörde skämtet på plats. Själv säger han sig inte minnas händelsen.

— Jag blir illa berörd när jag ser det. Det ser ju väldigt illa ut. Man får ju olustkänslor när man ser det men jag vet att Oscar både avskyr nazister och tycker om djur så jag måste utgå från att det är taget ur sitt sammanhang och att det handlar om att driva med extrema galna människor och sen framstår det på ett olustigt sätt, säger Karlsson.

Aftonbladet, Expressen och DN med flera tidningar gick direkt till hårt angrepp mot Sjöstedt och krävde hans avgång efter att det fyra år gamla klippet publicerats. Huruvida IRM har kommit över klippet är ännu inte känt. Vissa rykten säger att detta klipp har funnits i deras ägo men att det publicerats först nu.

Sjöstedt säger själv att han kommer att sitta kvar som ekonomiskpolitisk talesperson och även behålla sin riksdagsplats. Det återstår dock att se ifall SD:s medlemsutskott kommer att tvingas öppna upp ett personärende mot Sjöstedt för att blidka de etablerade medierna.

Källa:
Sjöstedt tror sig kunna sitta kvar


  • Publicerad:
    2016-10-07 11:55