SVERIGE. En högt uppsatt lokalpolitiker för Sverigedemokraterna i Halmstad utreds nu efter att Expo läckt ut bilder på kvinnan när hon ska ha burit en hakkorsarmbindel. 

Den svenskfientliga underrättelsetjänsten Expo har under dagen lagt ut bilder som föreställer Sverigedemokraten Catharina Strandqvist, 20, med en hakkorsarmbindel. Strandqvist står högst upp på Sverigedemokraternas valsedel till kommunfullmäktige i Halmstad och på tredje plats till landstingsvalet i Halland.

Bilderna ska föreställa Strandqvist när hon städar och dricker öl, iklädd en hakkorsarmbindel. Bilderna ska ha tagits på en fest för två år sedan. Strandqvist själv förnekar händelsen.

— Det här känns väldigt knepigt, för det har jag inte gjort, det skulle inte falla mig in. Jag tar definitivt avstånd från sådant. Det har jag inget med att göra. Jag blir nästan chockad här, säger Catharina Strandqvist.

— Jag känner inte till det här överhuvudtaget. Det känns ju som att någon försöker sätta dit mig, fortsatte hon.

Ronny Ledström, ordförande för Sverigedemokraterna i Halmstad/Hylte, ska ha varit i kontakt med Strandqvist.

— Hon hävdar att hon inte har något som helst minne att den här bilden tagits och jag frågade henne vid upprepade tillfällen, kan det vara så att det är ett spex eller ett skämt på något sätt, ett olämpligt eller olyckligt sådant. Catharina hävdar att hon inte har något som helst minne av det, säger han.

Efter att Ledström fick se bilderna på Strandqvist ska han ha sagt att han blev mycket besviken och att man nu ska utreda händelsen. En ny dialog ska hållas med Strandqvist och de kommer även att kontakta riksorganisationen.

Partisekreteraren Björn Söder kommenterar bilderna på följande sätt:

— Om fallet är sådant så är detta ytterst allvarligt. Då har man inget i partiet att göra. Sedan kan det bero på att det varit en maskerad, eller något liknande som skulle kunna ses som en förmildrande omständighet.

— Det är ett olämpligt attribut även på en maskerad, men det kan vara en förklaring till varför det hänt. Annars är det ännu mer allvarligt, sa Söder.

UPPDATERING: Strandqvist har nu avsagt sig sin kandidatur. I ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna står det bland annat följande:

Orsaken till avträdelsen är att hon bedömer det som omöjligt att under den fortsatta valrörelsen få fokus på något annat än sin person och att en fortsatt kandidatur från hennes sida därmed skulle innebära att partiets lokala hjärtefrågor om bland annat förbättringar inom vården och omsorgen, skulle hamna i bakgrunden.

Källor:
Catharina Strandqvist hoppar av efter nazibild
Här städar SD-kvinnan – med hakkorsarmbindel
SD utreder lokaltopp med hakkors


  • Publicerad:
    2014-09-05 15:00