POLITIK. Sverigedemokraterna är beredda att släppa fram en M-regering med Anna Kinberg Batra som statsminister utan att ens få vara med i budgetförhandlingarna. Det enda kravet SD ställer är att den restriktiva asyllagen blir permanent samt skärpta straff och mer pengar till rättsväsendet.

Jimmie Åkesson och Anna Kinberg Batra.

Jimmie Åkesson och Anna Kinberg Batra.

Sverigedemokraterna samt Alliansens partiledare har alla gett beskedet att de inte kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister efter valet 2018.

Istället säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson sig vara beredd på att släppa fram en M-regering med Anna Kinberg Batra som statsminister ifall den restriktiva asyllagen med tillfälliga uppehållstillstånd blir permanent och att anhöriginvandringen fortsättningsvis regleras med bland annat krav på försörjning och bostad. Ett annat krav som ställs av SD är skärpta straff och mer pengar till rättsväsendet.

— Mitt huvudscenario är att vare sig Centern eller Liberalerna ska behövas för att bilda majoritet i riksdagen, säger Åkesson.

Istället för att driva sin egen politik väljer nu SD att rikta in sig på att regera tillsammans med M och eventuellt KD. Men Kinberg Batra håller än så länge fast vid att hon inte vill samarbeta med SD efter nästa val.

Åkesson säger sig dock vara villig att släppa fram Kinberg Batra utan att få vara med i överläggningar inför regeringsbildningen och utan formell uppgörelse samt utan att få vara med och förhandla om budgeten.

Källa:
SD redo att stötta Anna Kinberg Batra som statsminister


  • Publicerad:
    2016-12-15 16:35