DEMOKRATUREN. I en intervju till SVT säger den före detta moderata finansministern Anders Borg att han idag ångrar den migrationsuppgörelse som alliansregeringen gjorde med Miljöpartiet 2011.

En ångerfull Anders Borg gör avbön för migrationsuppgörelsen i SVT.

En ångerfull Anders Borg gör avbön för migrationsuppgörelsen i SVT.

Efter valet 2010 valde den dåvarande alliansregeringen som leddes av Fredrik Reinfeldt att alliera sig med Miljöpartiet i frågor som rörde migrationspolitiken. I korthet innebar uppgörelsen att Sverige fick sin mest liberala invandring- och flyktingpolitik någonsin och blev det land i Europa som tog emot flest rasfrämlingar per capita.

Reinfeldt erkände redan då att uppgörelsen var ett sätt att straffa de svenskar som genom att rösta på Sverigedemokraterna visade att de, tvärtom regeringens uppgörelse, ville stoppa den redan då urspårade främlingsinvasionen. Huvudanledningen till uppgörelsen var nämligen att helt stoppa Sverigedemokraterna från att få inflytande över Sveriges migrationspolitik.

En av de mest drivande personerna bakom uppgörelsen var alliansregeringens moderata finansministern Anders Borg som bland annat menade att massinvandringen var en ”vinstlott” för Sverige.

2013 lovade han också svenskarna att Sverige kommer att bli ”mer som Afrika”.

— Alla de vackra färgerna man ser på kvinnorna här. På tio års sikt kommer det att se ut så i hela Europa, sade han under en resa till Nigeria och fortsatte:

— Det är så avmätta färger hos oss. Europa kommer bli bättre, mer multikulturellt.

2013 utlovade Anders Borg ett Europa som är "mer som Nigeria".

2013 utlovade Anders Borg ett Europa som är ”mer som Nigeria”.

Idag menar han dock i en intervju med Sveriges television att han ångrar uppgörelsen med Miljöpartiet och att han i efterhand tycker att migrationspolitiken borde ha tagit en annan väg.

— Hade man vetat att vi skulle ha den här flyktingsituationen som hela Europa har haft, framförallt under 2015, hade man inte gått i den riktningen. Då borde man redan tidigare ha tittat på vad man kunde göra för att strama upp regelverket, säger han bland annat.

Borg menar också att Miljöpartiet har en ”extrem syn i frågan” och att det hade varit bättre med en uppgörelse med Socialdemokraterna.

— Det hade varit bättre om man hade gjort upp med Socialdemokraterna. Men det är lätt att säga, det var ingen som visste att 2015 skulle ge en miljon människor på flykt inom Europa, hävdar han.

Redan under valrörelsen inför riksdagsvalet 2014 avslöjade dock statsminister Reinfeldt att en massiv våg av rasfrämlingar var att vänta inom en snar framtid. Detta under sin berömda pressträff där han bad svenskarna att ”öppna era hjärtan” och avsäga sig bekvämligheter och välfärd till förmån för främlingsinvasionen.

Folkförrädaren Anders Borg arbetar idag bland annat som vice ordförande i investmentbolaget Kinnevik och rådgivare åt den judiska Wall street-banken Citigroup. Redan under sin tid som finansminister gjorde han sig dock känd för att hjälpa banker, då han bland annat lånade ut skattepengar i princip räntefritt för att finansiera bankvinster på utländska finansmarknader.

Källor:
Anders Borg ångrar migrationsuppgörelsen
Uppgörelse ska mota främlingsfientlighet
Reinfeldt erkänner: Migrationuppgörelsen var en bestraffning av väljarna
Anders Borg: Massinvandring en vinstlott
Anders Borgs nya toppjobb
Borgs löfte: Sverige ska bli som Afrika


  • Publicerad:
    2016-12-08 16:20