STORFINANSEN. Förutom sitt arbete som rådgivare åt den judiska investmentbanken Goldman-Sachs så sitter den före detta toppsossen Erik Åsbrink som ordförande i en bank som göds av ockerräntor på lån till fattiga svenska pensionärer.

Socialdemokraten och bankiren Erik Åsbrink, här med sin hustru Ylva Johansson vid Kronprinsessan Victorias bröllop 2010.

Socialdemokraten och före detta finansministern Erik Åsbrink är ordförande för ”Svensk Hypotekspension”, ett företag som i sin reklam uppmanar fattiga svenska pensionärer att ta banklån, ha roligt för pengarna, och låta bli att betala ränta och amortering. Sedan när de dött kan socialdemokraten Åsbrink och hans kumpaner i många fall komma att ta pensionärernas hus som betalning för lånen.

Lånen som Svensk Hypotekspension prackar på de svenska fattigpensionärerna är ovanligt dyra, räntan är hela tre gånger så hög som på ett vanligt bolån. Men de som tar lånen måste acceptera den dyrare räntan eftersom de är fattiga, och inte erbjuds lån till normal ränta.

Erik Åsbrink och hans idéer har varit centrala för Socialdemokraterna den senaste generationen. Åsbrink har bland annat varit finansminister, statssekreterare i finansdepartementet, biträdande finansminister, riksdagsledamot, generaldirektör och ordförande i Riksbanksfullmäktige. Han är dessutom utbildad på Försvaret Tolkskola i Uppsala vilket nästan innebär ett automatiskt inträde i Sveriges ”Deep State”.

Enligt den före detta statsministern Ingvar Carlssons självbiografi var det dåvarande ordföranden i Riksbanksfullmäktige Erik Åsbrink, riksbankschef Bengt Dennis och finansministern Kjell Olof Feldt, som bakom ryggen på Olof Palme genomdrev den så kallade Novemberrevolutionen. Novemberrevolutionen innebar att kreditmarknaden avreglerades och tillät i praktiken bankerna att ta kontroll över den svenska ekonomin, vilket skapade den svenska finanskrisen och dagens höga arbetslöshet.

Erik Åsbrink är numera även ”rådgivare” för den amerikanska investmentbanken Goldman-Sachs, av många ansedd som världens mest omoraliska bank. Som vanligt när det gäller före detta politiker som anställs som ”rådgivare” är det oklart vad arbetet egentligen går ut på. Anklagelser har framförts om att sådana tjänster ofta handlar om att de utländska storbolagen egentligen betalar för tjänster som utförts långt tidigare under jobbet som politiker.

Socialdemokraterna har aldrig tagit avstånd från Erik Åsbrink. Den här typen av verksamhet är en del av den så kallade värdegrunden.

Se Dokument Inifråns dokumentär om Novemberrevolutionen nedan:

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2017-05-28 15:00