Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Lyxjakter för Anders Borg var inte “otillbörlig förmån” – korruptionsåklagare lägger ned förundersökning

Av Redaktionen, 2017-07-13
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. I januari delgavs Sveriges före detta finansminister Anders Borg misstanke om mutbrott. Nu har åklagaren meddelat att han lägger ned förundersökningen.

Som ”flykting”-vurmande finansminister misstänktes Anders Borg ha mottagit mutor – men nu läggs förundersökningen mot honom ned.

Nordfront skrev i slutet av januari om hur den före detta finansministern Anders Borg delgavs misstanke och förhördes om mutbrott.

Bakgrunden är att Borg under tiden som finansminister i Fredrik Reinfeldts Alliansregering deltog i jakter som anordnades av Fredrik Lundberg, som är ordförande i skogsindustribolaget Holmen. Borg ska dock endast ha betalat 2 500 kronor för deltagandet vilket är betydligt mindre än vad jakten egentligen kostade.

Chefsåklagaren Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption meddelade dock i tisdags att han lägger ned förundersökningen mot Borg samt Handelsbankens styrelseordförande och före detta verkställande direktör Pär Boman, som också deltagit i lyxjakterna.

Johansson motiverar beslutet med att förmånerna för Borg och Boman att få delta i jakterna till ett kraftigt reducerat pris inte har varit ”otillbörliga”.

— Efter en sådan samlad bedömning av utredningen och kompletterande utredningsåtgärder har jag funnit att jag inte kan styrka brott. Jag ser inte heller några ytterligare utredningsåtgärder som skulle ha förutsättningar att kunna leda till ett annat beslut. Förundersökningen har därför lagts ner, kommenterar chefsåklagaren till Expressen.

Borg arbetar idag bland annat som vice ordförande i investmentbolaget Kinnevik och rådgivare åt den judiska Wall street-banken Citigroup. Redan under sin tid som finansminister gjorde han sig dock känd för att hjälpa banker, då han bland annat lånade ut skattepengar i princip räntefritt för att finansiera bankvinster på utländska finansmarknader.

Som finansminister var Anders Borg även en av initiativtagarna till den dåvarande Alliansregeringens ”migrationsuppgörelse” med Miljöpartiet som genomfördes för att straffa de svenskar som röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2010. Han har senare uttryckt att han ”ångrar” uppgörelsen och att Miljöpartiet är ett ”extremt parti”.

Källor:
Förundersökningen mot Borg läggs ned
Anders Borgs nya toppjobb


  • Publicerad:
    2017-07-13 16:30