INRIKES. Hårdare lagstiftning och gränskontroller har lett till att främlingsinvasionen från tredje världen till Sverige har minskat med 80 procent jämfört med ifjol.

Hittills i år har 28 000 migranter sökt asyl i Sverige. Jämför man detta med 2015 års nästan 163 000 asylansökningar är det en minskning på 80 procent. Anledningen till minskningen är enligt Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson hårdare svensk lagstiftning samt EU:s avtal med Turkiet.

— Vi har ett flyktingavtal mellan Turkiet och EU och kraftigt försvårade möjligheter för asylsökande att ta sig över gränserna i Europa. På svensk nivå har vi en förändrad lagstiftning som gör att Sverige inte ses som det primära landet på samma sätt. Vi har inte permanent uppehållstillstånd längre och familjeåterförening har kraftigt försvårats, säger Bengtsson.

Migrationsverkets presschef meddelar också att andelen så kallade ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan minskat kraftigt efter att regeringen förra året införde gränskontroller. Detta eftersom afghanerna har det särskilt svårt med att komma ihåg sina identitetshandlingar när de lämnar sitt hemland för ett bekvämare liv i västvärlden.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har med sin hårdare invandringspolitik nu bevisat att det är fullt möjligt att reglera andelen invandrare från tredje världen till Sverige. En politik som tidigare ansetts vara praktiskt och framförallt moraliskt ogenomförbar.

Källa:
80 procent färre asylsökande till Sverige


  • Publicerad:
    2016-12-25 23:30