UTRIKES. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har nu meddelat att hon avser att kandidera för en fjärde mandatperiod.

merkel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har nu meddelat att hon avser att kandidera för en fjärde mandatperiod. Hon har suttit på posten i 11 år men ännu är inte den kontroversiella 68-åringen redo att överlämna uppdraget till någon annan.

— Att tjäna Tyskland har varit min drivkraft sedan jag tillträdde som förbundskansler för 11 år sedan, säger Angela Merkel och hänvisar till att hon motiveras att fortsätta av de ”svåra och osäkra tider” vi lever i, säger hon.

I somras genomfördes en popularitetsundersökning som visade att förtroendet för Merkel rasat. Enligt tyska medier anses orsakerna till tappet ha varit att den tyska befolkningen tröttnat på massinvandringen och terrorattackerna som skett till följd av främlingsinvasionen. Även inom Merkels parti har hård kritik riktats mot henne för hennes asylpolitik. Inte minst från det bayerska systerpartiet CDU.

Det nationalkonservativa partiet Alternativ för Tyskland (AFD) har samtidigt gått kraftigt framåt i tyska lokalval. I mätningen som genomfördes i somras fick partiet 12 procent och hade det varit val idag hade partiet kommit in i parlamentet.

Källa:
The Guardian view on Angela Merkel: an old leader who needs new thinking


  • Publicerad:
    2016-11-22 09:25