TYSKLAND. Efter att en ledare för partiet Alternativ för Tyskland sagt att han vill lägga den påstådda Förintelsen bakom sig möttes han av stark kritik, men får dock stanna kvar inom partiet.

Höcke

Björn Höcke, som leder partiet i delstaten Thüringen i centrala Tyskland, menade under ett tal i Dresden förra veckan att tyskarna har ”mentaliteten av ett helt besegrat folk”. Uttalandet kom efter att ett monument för att minnas den påstådda Förintelsen rests vid stadsporten Brandenburger Tor i Berlin.

— [Tyskarna är] det enda folk i världen att resa ett monument av skam i hjärtat av sin huvudstad, menade han.

Uttalandet har fått kritik, även inom partiet och då främst ifrån Frauke Petry och hennes man, som är en del av partitopparna. Höcke ser dock ut att få vara fortsatt verksam i partiet då ett möte mellan partitopparna, som varade i tre timmar, resulterade i disciplinära åtgärder men ingen uteslutning.

Att man låtit uttalandet passera utan uteslutning kan uppfattas som obetydligt, men skall ses mot det faktum att även mindre och vetenskapligt uppbackad kritik mot förintelsemyten kan resultera i hårda fängelsestraff i Tyskland. Höcke är även tidigare känd för att ha uttalat sig ”provokativt” om Tredje Riket.

Källa:

German Party Won’t Expel Rightist Who Assailed Holocaust Apology


  • Publicerad:
    2017-01-23 20:15