”FÖRINTELSEN”. Idag samlas ett brett spektrum av sionister i Göteborg för att minnas ”Förintelsen” och deras påstådda offer. Men eftersom Sverigedemokraterna deltar kommer bland annat Vänsterpartiet och 44 anonyma judar att bojkotta tillställningen.

forintelsen_hjarntvatt_liten

Varje år den 27 januari inbjuder organisationen ”Samling för demokrati” till en tillställning i Göteborg då man ska ”minnas Förintelsens offer”.

Detta år har det dock uppstått en hel del bråk och stridigheter eftersom Sverigedemokraterna tänker delta. Vänsterpartiet har annonserat att de kommer att bojkotta tillställningen och ordnar istället en egen ”ljusmanifestation” på Järntorget.

Dessutom har judarna Lisa Granér och Erik Nilsson tillsammans med 42 anonyma stamfränder via ett debattinlägg på Göteborgs-Postens hemsida meddelat att de inte tänker vara med och ”minnas” tillsammans med Sverigedemokraterna. Detta ”av hänsyn till våra döda släktingar, för våra kommande generationer och för allas lika värde”. De menar att det är en ”skymf” att låta SD vara med och arrangera minnesdagen.

De anonyma judarna menar att de bär med sig ett ”nedärvt flyktingskap” och hänvisar sin anonymitet till ”hotbilden mot judar i Sverige från bland annat högerextremt håll”. Man säger sig också oroas över framgångar i Europa för partier såsom Gyllene Gryning, Jobbik, Ukip och Front National och menar att partier inte är demokratiska bara för att de ”spelar det demokratiska spelet”.

I en replik skriver Sverigedemokraterna i Göteborg via Jörgen Fågelklou och Björn Tidland att de har viss förståelse för de anonyma judarnas oro inför deras närvaro med tanke på ”saker som skedde” i deras parti under 90-talet. De bedyrar dock att de ”står samlade med det judiska folket” samt att de är ”hedrade över att stå som medarrangör av denna viktiga manifestation för demokrati, mänskliga rättigheter, mot nazism och politiskt våld”.

Fågelklou och Tidland passar också på att ta avstånd från ”fascistoida rörelser” som Jobbik och Gyllene gryning som man inte vill att SD och Ukip ”buntas ihop med”.

Det återstår att se ifall man lyckas minnas ”Förintelsen” i Göteborg även utan Vänsterpartiet och de anonyma judarnas hjälp.

Källor:
Bråk inför minnesdag för Förintelsens offer
En skymf låta SD arrangera minnesdag om Förintelsen
Bunta inte ihop oss med fascister


  • Publicerad:
    2017-01-27 11:10