“FÖRINTELSEN”. Kommunfullmäktige i Skövde klubbade igenom att det blir inga indoktrineringsresor till koncentrationslägret Auschwitz för Skövdes niondeklassare.

Ska man bekämpa dagens ondska måste man känna till gårdagens, anser Skövdebon Johan Åsbrink som vill indoktrinera skolelever med förintelselögnen.

Ett medborgarförslag om att fortsätta hjärntvätta skolelever med förintelselögnen hade skickats in av Skövdebon Johan Åsbrink som själv hade fått träffa en så kallad överlevare under sin egen skolgång.

— Det var en viktig upplevelse. Förintelsens överlevare kan inte längre berätta och därför behövs de här resorna, säger Åsbrink.

Barn- och utbildningsnämnden ställde sig bakom förslaget men ansåg att en högre budget skulle krävas om man ska kunna ha råd med dessa resor. För att en skolas samtliga niondeklassare ska kunna besöka Auschwitz krävs en budget på cirka två miljoner kronor.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna yrkade på bifall medan Moderaterna, Centern, Liberalerna och Sverigedemokraterna yrkade på avslag för medborgarförslaget med motiveringen att det är upp till skolorna själva att avgöra ifall man vill göra dessa resor.

Tobias Andersson från Sverigedemokraterna ifrågasatte ifall eleverna i Skövde verkligen saknar kunskaper kring de påstådda brott som ska ha begåtts under andra världskriget och påpekade han fick mycket information om nationalsocialisternas brott under sin egen skoltid. Enligt Andersson borde skolorna istället satsa på att upplysa om kommunismen och islamismen.

Medborgarförslaget avslogs med med 32 röster mot 29.

Källa:
Nej till resor till Auschwitz


  • Publicerad:
    2017-02-27 20:25