USA. Under gårdagen höll president Donald Trump ett tal för att hedra “Förintelsens” offer. Men han nämnde aldrig judarna. Vilket har fått flera judiska organisationer att kritisera Trump, bland annat Anti-defamation League.

Går ej att lita på, enligt NSA.

Traditionsenligt höll även USA:s nya president Donald Trump ett tal under den så kallade Förintelsens minnesdag. Men han gjorde misstaget att inte nämna judarna vid namn en enda gång under talet. Vilket har fått den judiska organisationen Anti-defamation League att reagera. Chefen för ADL, Jonathan Goldblatt skriver på Twitter:

 Trump missar att det var sex miljoner judar som dog, inte bara oskyldiga människor, det är ”förbryllande och oroande” att där inte fanns ett tydligt omnämnande av judarna.

Vita huset skriver i ett pressmeddelande:

Trump minns och hedrar offren, överlevarna, hjältarna i Förintelsen. Det är omöjligt att till fullo förstå ondskan och fasan som tillfogades oskyldiga människor under nazi-terrorn.

Tidigare presidenter har varit noga med att tala om hur “unik” den så kallade Förintelsen var och slängt ur sig floskler om antisemitismens gissel och noga påpekat siffran “sex miljoner judar”.

jews-reject-trump-880x543

Oroliga judar i en anti-Trump protest.

Även Steven Goldstein, från Anne Frank Centret i New York är upprörd:

Trump NÄMNER inte judarna. Hur kan ni glömma, Mr. President, att sex miljoner judar mördades för att de var judar? Ni väljer den vaga frasen ”oskyldiga människor”. De var judar, Mr. President.

Trump kritiseras även av rabbinen Jack Moline samt av så kallade överlevare för valet av dag att införa ett stopp för flyktingmottagandet i 120 dagar. Vilket tydligen kan sammankopplas med “Förintelsen”.

Källa:
Trump kritiseras – nämnde inte judarna på minnesdag


  • Publicerad:
    2017-01-28 20:15