VÄRLDEN. Svenska Utrikesdepartementet står bakom kritiken mot USA:s presidents beslut om att neka vissa muslimska länders medborgare inresa i landet.

jews-reject-trump-880x543

Sveriges regering, med Utrikesdepartementet i spetsen, är kritisk till Donald Trumps nya lag som förbjuder personer från sju muslimska länder att resa in i USA. Enligt regeringen ”förväntar [man] sig att de som reser med ett svenskt pass ska kunna resa in i USA”.

På begäran av Margot Wallström kallades USA:s högste representant David E Lindwall till Utrikesdepartementet för en utfrågning gällande hur man kommer att hantera personer med både svenskt medborgarskap och medborgarskap i de länder som portats från inresa.

Efter mötet valde den amerikanska ambassaden att på sin hemsida förklara att dessa personer bör avhålla sig från att försöka resa till USA och att de inte heller är välkomna på ambassaden:

Om du är medborgare i något av de här länderna, var vänlig och boka inte något visummöte och betala inga visumavgifter just nu. Om du redan har ett inbokat möte, var vänlig och kom inte. Du kommer inte att få komma in på ambassaden eller konsulatet.

Bland muslimer i Sverige uppges det råda förvirring och Shapoor Hajinejad från Iranska riksförbundet menar att det är ett brott mot de så kallade mänskliga rättigheterna.

— Det är människor som har bott i Sverige länge, som inte har något med terrorism att göra. Det är ofattbart och omänskligt och strider mot mänskliga rättigheter. Vi förstår inte, säger han.

De länder som berörs av Donald Trumps förbud är Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

Källa:
UD: ”Förväntar oss att svenska pass gäller”


  • Publicerad:
    2017-01-30 21:30