USA. Under tisdagen kommer en amerikansk domstol att besluta huruvida Donald Trumps inreseförbud strider mot konstitutionen eller ej. Bland annat kommer man att använda sig av presidentens tidigare inlägg på Twitter för att stoppa den nya lagen.

Donald Trump har sedan han valdes till USA:s president valt att försöka införa sina vallöften under kort tid. Senast i raden av handlingskraftigt agerande är ett inreseförbud från sju muslimska länder i Afrika och Mellanöstern. Protesterna har varit massiva från medialt håll och även många multinationella företag har stämt in i klagosången.

Under tisdagen kommer en amerikansk domstol i San Francisco att avgöra ifall det nya inreseförbudet bryter mot landets konstitution. Det motståndarsidan försöker att bevisa är att lagen är diskriminerande mot muslimer, något som skulle göra att den inte följer konstitutionen och därför kommer att avskaffas.

Enligt Vita huset är lagen ”ett system för att hålla USA säkert” och man påpekar även att de sju länderna redan under Barack Obamas tid som president sågs som problematiska för USA:s säkerhet. Man tror dock att motståndarna mot lagen kommer att använda sig av Trumps tidigare inlägg på Twitter som bevisning för att lagen är diskriminerande.

— Alla uttalanden är definitivt relevanta, det finns en långtgående doktrin om att det finns lagar och exekutiva order som inte på ytan verkar diskriminerande när det gäller ras eller religion, men där motivet är det – och om det finns ett sådant motiv bakom kan de stoppas, säger Ilya Somin som är professor i juridik vid George Mason University.

Källa:

Trumps twittrande kan vändas mot honom


  • Publicerad:
    2017-02-07 20:25