USA. Trump-administrationen planerar att ta bort vita nationalister från den amerikanska regeringens extremistbekämpningsplan och i stället fokusera all kraft på att bekämpa islamistisk terrorism.

Trump fortsätter att gå Alt right-rörelsen till mötes.

”Neo-nazis” är inte extremister enligt USA:s president Donald Trump.

Uppgifterna kommer från fem tjänstemän som enligt nyhetsbyrån Reuters ska ha underrättats om president Donald Trumps planer på att förändra terroristbekämpningen i USA.

Det är Barack Obama-administrationens program ”Countering Violent Extremism” (CVE) som Trump-administrationen vill förändra. Enligt källorna kommer namnet att bytas ut till antingen ”Countering Islamic Extremism” eller ”Countering Radical Islamic Extremism” och precis som namnen antyder kommer fokuset att ligga helt och hållet på islamistisk terrorism. Vita nationalister som tidigare motarbetats av Obamas regering via CVE kommer att tas bort från regeringens radar.

CVE-programmet har tidigare kritiserats av bland andra republikanska kongressledamöter för att vara ineffektivt och verkar ha varit något som Trumps övergångsteam tidigt var ute efter att förändra. Det finns även en möjlighet att utbetalningar till diverse muslimska och ”antirasistiska” organisationer som Obama aviserade innan han avgick som president nu kan komma att dras in.

Andrew Anglin, chefredaktör på den populära provita nyhetssidan Daily Stormer, välkomnar nyheten och hoppas bland annat att pressen från federala agenter på vita nationalistgrupper kommer att upphöra eller åtminstone minska drastiskt tack vare Trumps ändrade fokus.

Han menar också att det är ett slag mot USA:s judisk maktrörelse:

Detta är också ett slag i ansiktet på judarna i SPLC och ADL som försökte få oss klassificerade tillsammans med verkliga islamistiska terrorister för att juridiskt rättfärdiga regeringens skandalösa övergrepp mot oss.

Trump har under sina knappa två veckor som president redan hunnit med att vidta olika åtgärder som förbättrar situationen för USA:s vita. Bland annat har han infört ett temporärt inreseförbud från sju muslimska länder samt bekräftat att den omtalade mur mot Mexiko, ämnad att hindra massinvandringen från grannlandet i söder, kommer att byggas.

Källor:
Trump to Change Definition of “Extremism,” Remove White Supremacist Neo-Nazis
Exclusive: Trump to focus counter-extremism program solely on Islam – sources


  • Publicerad:
    2017-02-02 21:30