INTERNETKULTUR. Den populäre youtubaren JonTron, med över tre miljoner följare, har i dagarna chockat diverse PK-fanatiker genom att uttala stöd för vita människors intressen.

Den amerikanske youtubaren JonTron, som egentligen heter Jonathan Jafari, har valt att gå i svenske PewDiePies fotspår och ta strid mot politiskt korrekthet och antivit rasism. Med sina drygt 3,1 miljoner Youtube-följare och över 1,7 miljoner Twitter-följare är han en av de mest populära figurerna inom spel och underhållning på nätet.

Efter att republikanen Steve King i helgen twittrat om att den västerländska civilisationen kommer gå under ifall ”andras barn” ärver den gav JonTron honom sitt stöd. ”Wow, så skandalöst, Steve King vill inte att hans land invaderas av människor som föraktar hans kultur och folk! NAZIST!!!” kommenterade Youtube-profilen ironiskt.

Strax därefter retweetade han ett meddelande om hur fel det hade varit ifall vita skulle åka till Asien och vilja ändra på den demografiska sammansättningen där. Han deltog dessutom i en debatt med en politiskt korrekt vänsterliberal där han fortsatte att stå på sig. Bland annat uttalade han där oro över att vita kommer att vara en minoritet i USA inom några decennier. Debatten har i skrivande stund över 250 000 visningar och flera av de mest uppröstade kommentarerna ger sitt stöd till JonTron.

Som väntat har judisk och vänsterliberal media i USA gått hårt åt mot honom för att han vågat tala fritt om invandring och ras. Bland annat har TIME och den judiskägda spelsajten The Mary Sue skrivit kritiska och hånfulla artiklar. Hittills står han dock på sig, och trots mediehetsen har hans följarskara på sociala medier endast minskat marginellt.

Som hörs på efternamnet Jafari är han inte av helt europeiskt ursprung. En av hans föräldrar är ungersk-kroatisk medan den andre är iranier. Trots att han inte är ”helt vit”, som han själv uttrycker det, väljer han alltså att ta ställning för vita folks intressen och mot politisk korrekthet.

En politiskt inkorrekt våg på internet
JonTrons och den tidigare nämnde PewDiePies politiskt inkorrekta utspel respektive skämt kommer i samband med en våg av liknande utspel från flera internetbaserade underhållare. Daily Stormer har skrivit en sammanfattning om fenomenet med titeln ”The Rise of Jew Hate on Youtube”.

Skribenterna Zeiger och Andrew Anglin på Daily Stormer menar att dessa internetkändisar måhända inte är 100-procentiga nationalsocialister, men att deras verksamhet normaliserar kritik mot judar och invandring och gör ”massorna bekväma med våra idéer”.


  • Publicerad:
    2017-03-16 09:20