RASHAT. Den afrikanske professorn Johnny Eric Williams i USA kallar vithet för terrorism. En normal åsikt på universiteten, försvarar han sig.

Foto: Mark Dixon (CC BY 2.0). Retuscherat.

”Låt dem dö, för h-e!” utropade professor Johnny Eric Williams på Trinity College i Washington, D.C. när republikanen Steve Scalise och tre andra personer i juni 2017 attackerades med skjutvapen under en välgörenhetsmatch i staden.

Den svarte Black Lives Matter-medlemmen Williams ansåg att man skulle ha låtit alla de beskjutna dö eftersom de var vita.

Han har också vidarebefordrat uppmaningar till svarta människor att inte hjälpa vita människor vars liv är i fara:

Om du ser att de håller på att drunkna. Om du ser dem i ett brinnande hus. Om de blöder på akuten. Om marken rämnar under dem. Om de befinner sig i en park och vänder sina vapen mot varandra: gör ingenting.

Nu får Williams åter uppmärksamhet för att ha uttryckt att ”vithet är terrorism” genom sin blotta existens.

I en konversation med publikationen Newsweek försvarar han vad har skrivit. Willams säger att hans uttalanden ändå bara är kontroversiella för ”vitingar”.

Afrikanen Johnny Eric Williams hatar vita fast de inte ens finns.

— Uttalandena är inte kontroversiella inom det akademiska. De är inte kontroversiella bland svarta. Jag anser att de inte alls är kontroversiella. Jag tror att de är kontroversiella för människor som betraktar sig själva som vita, för det signalerar att de är uppslukade i den vithet som är så bländande att det är svårt för dem att se någonting annat, sade Williams till Newsweek.

— Det finns människor som går omkring och tror att de är vita och agerar som om de är vita, när det egentligen bara finns en ras, människorasen, säger Williams.

På omröstningssidan Rate My Racist Professor har studenter givit Johnny Eric Williams betyget fyra på rasistskalan för illasinnade rasistiska lektorer, där betyg fem är värst.

Källor:
Trinity College Professor: ‘Whiteness Is Terrorism’
Trinity College Professor on Congressional Baseball Shooting: ‘Let Them F*cking Die’
Rate My Racist Professor


  • Publicerad:
    2019-04-30 12:30