EXPERIMENT. Vad som beskrivs som ett socialt experiment genomfört av antirasister visar att problemet med antivit rasism är större än den rasism som riktas mot icke-vita.

I filmen ovan kan man se att icke-vita som utsätts för rasistiska påhopp konsekvent får hjälp av andra människor som konfronterar personen som uttrycker sig rasistiskt.

När situationen är den omvända – att en svart man säger rasistiska saker till vita personer – verkar däremot ingen förbipasserande bry sig. Flera går förbi utan att reagera, ett gäng personer som ser ut att kunna vara invandrare flinar till och med när de ser att en vit person utsätts för rasism och en neger går nästan till attack mot den vita personen som utsätts för rasism då han instinktivt tar parti för den svarta man som agerar rasistiskt mot det vita offret.

Filmen borde göra många antirasister självkritiska då deras ensidiga fokus på vit rasism uppenbarligen gjort att människor inte ens kan se den antivita rasismen när den uppenbarar sig framför deras ögon.


  • Publicerad:
    2014-11-07 21:50