HYCKLERI. En man i norska Bærum nekades inträde till en frisörsalong. Orsaken var, enligt ägaren, att muslimska kvinnor tar av sig huvudbonaden i lokalen.

burkawomen

Det var på Sofias frisörsalong i den norska staden Sandvika som en man nekades inträde. På sin Facebook-sida beskriver han telefonsamtalet med salongen.

”Igår ringde jag till frisören som annonserade hårklippning för barn för 100 kronor. Fick info om att jag inte kunde vara där för att jag är man. Det är kvinnor med hijab som inte vill ha män där, bara barn under 13 år”.

Den iranska ägaren av frisörsalongen i Sandvika bekräftar att de inte släpper in vuxna män för många av kunderna använder hijab som de sedan tar av sig när de är i salongen. Bara barn och kvinnor tillåts inträde. Frisörsalongen har en affisch vid ingången där det står att det är förbjudet för män.

— Jag har bara utländska kunder från länder som Somalia, Pakistan och Afghanistan. Det är få norskar som kommer och jag måste tänka på på min verksamhet, säger frisören.

Enligt den norska motsvarigheten till Diskrimineringsombudsmannen är de kritiska till praxisen som kan visa sig vara olaglig. Händelsen har knappt heller nämnts i media.

Händelsen är är intressant då den visar på dubbelmoralen i samhället då en norsk frisör nyligen hängdes ut i rikstäckande media och hotades med demonstrationer från den ”antirasistiska” SOS rasisme efter att hon nekade sina tjänster till en muslimsk kvinna som bar hijab. Frisören har även i efterhand blivit dömd för diskriminering efter händelsen.

Det återstår nu att se om den iranska frisören kommer att dömas för diskriminering.

Källor:
Frisørsalong nekter menn adgang
Frisørsalong nekter menn adgang


  • Publicerad:
    2017-01-16 08:50