KULTUR. Den amerikanska svarta författaren Jamaica Kincaid säger i en intervju med DN att ras är viktigast av allt och att vita amerikaner inte är värdiga ett civiliserat samhälle.

Antivita författaren Jamaica Kincaid intervjuades i DN. Skärmbild: Youtube.

Den amerikanska svarta författaren och professorn i afroamerikanska studier, Jamaica Kincaid, intervjuades nyligen i DN om bland annat sin syn på kolonialismen, ras och Brexit.

Den 70-åriga Kincaid som skrivit ett tiotal böcker om kolonialismen i Karibien kommer att närvara vid årets bokmässa i Göteborg.

Under intervjun avslöjar Kincaid att hon först nyligen hört talas om den nordiska rasen och ”föreställningen” om att skandinaver utgör ett särskilt framstående folk.

DN berättar om hur Kincaid ställer västerländska läsare till svars och objektifierar dem. Som exempel tar man en mening från ett av Kincaids alster, ”En liten plats” där hon beskriver en vit person som ”otroligt ful, fet man med hy som en ogräddad vetebulle”.

I boken, som sägs skildra hur ”kolonialismen lever vidare i turismen”, riktar hon sig direkt till läsaren och uttalar ”Motbjudande, det är vad du är när du blir turist, ett motbjudande, tomt ting, ett dumt ting, en sopa som stannar till här och där för att titta på det ena och ta en smakbit av det andra…”.

Kincaid, som föddes i dåvarande brittiska Antigua och Barbuda, ställer sig starkt negativ mot allt brittiskt och berättar i intervjun hur tanken på den politiska utvecklingen i Storbritannien gör henne varm och glad:

— Jag älskar Brexit! Jag älskar hur det kommer att förgöra dem!

Intervjun äger rum den elfte september och man kommer in på frågan om de störtade tvillingtornen.

— Alla säger att världen förändrades. Nej, vi fick bara tillbaka något av det som vi utsatt så många andra länder för, menar Kincaid.

— Amerikaner lever i föreställningen att vi kan göra en massa saker utan att det någonsin kommer tillbaka till oss, eftersom vi gör det långt borta. Det enda vi gör i öppen dager i vårt eget land är att döda svarta människor.

Kincaid är motståndare till Trump som hon påstår stjäl, ljuger, förnedrar och har ”förändrat landet oåterkalleligt”. Hon anser att vita amerikaner inte är värdiga ett civiliserat samhälle och att ras är viktigast av allt.

— Vi svarta säger inte tillräckligt ofta hur ouppfostrade vita är det i här landet.

Hon menar också att Trump tvingat tillbaka nästan assimilerade minoriteter tillbaka till sin ursprungsidentitet och på så sätt ”har gjort landet svartare”.

— Som anständig vit person tvingas man fundera över vad det innebär att vara vit. Det är tillbaka till den nordiska rasen igen! Jag har svårt att förstå varför någon skulle vilja säga att hon eller han är vit. Om man ser till historien är det som att säga att man är nazist, om du frågar mig, menar Kincaid.

DN ställer i slutet av intervjun frågan om hon borde få Nobelpriset, vilket Kincaid klädsamt ödmjuk ”förfärat” säger sig inte tycka.

Källa:
Vita amerikaner är inte värdiga ett civiliserat samhälle


  • Publicerad:
    2019-09-24 11:55