USA. Demokraterna har nu inlett processen att försöka ställa president Donald Trump inför riksrätt. De menar att Trump försökt pressa Ukrainas president att korruptionsutreda Joe Bidens son, som har affärsintressen i landet.

Demokraterna vill ställa Donald Trump inför riksrätt.

Det var i juli som USA:s president Donald Trump enligt en visselblåsare ska ha försökt pressa Ukrainas president Volodymyr Zelensky att korruptionsutreda Hunter Biden, som har affärsintressen i landet. Hunter Biden är son till demokraten Joe Biden, som av media lanserats som Donald Trumps huvudutmanare i nästa års amerikanska presidentval.

Visselblåsningen plockades snabbt upp av liberal media i USA, men har inte nått kongressen ännu eftersom den tillförordnade chefen för nationella underrättelsetjänsten DNI, Joseph Maguire, ska ha stoppat det.

Efter att även republikaner uppmanat Trump att offentliggöra samtalet lovade presidenten under tisdagen att samtalet i sin helhet i form av en utskrift kommer att offentliggöras under onsdagen.

”Jag befinner mig nu i FN och representerar vårt land, men har beordrat publiceringen av den kompletta, oredigerade och icke-hemligstämplade transkriptionen av mitt telefonsamtal med president Zelensky av Ukraina. Ni kommer se att det var ett mycket vänligt och helt korrekt samtal. Ingen press och, till skillnad från Joe Biden och hans son, inga tjänster och gentjänster! Det här är inget annat än en fortsättning på den mest omfattande och destruktiva häxjakten någonsin!”, skrev Trump på Twitter under tisdagen.

Men Demokraterna förbereder redan nu att ställa Trump inför riksrätt med tanke på samtalet. Efter ett stängt möte med demokraterna i representanthuset kom partiets ledare i kongressen, Nancy Pelosi, att svänga i frågan från att tidigare ha varit tveksam. Efter mötet bekräftade hon till amerikanska medier:

— Presidenten måste hållas ansvarig. Ingen står över lagen.

Skulle Demokraterna lyckas med att ställa Trump inför riksrätt är chanserna små att de skulle lyckas då Trumps eget parti, Republikanerna, har majoritet i senaten. Enligt den judiska tidningen Dagens Nyheter måste dock Demokraterna agera för att inte tappa masken.

Källa:
Utredning om att ställa Donald Trump inför riksrätt inleds


  • Publicerad:
    2019-09-25 14:00