Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Pepe gör comeback – agerar systemkritiker i Hongkong

Av Simon Holmqvist, 2019-09-21
simon.holmqvist@nordfront.se

MEMER. Grodan Pepe populariserades av alternativhögern i samband med att Donald Trump valdes till USA:s president 2016. Nu har han gjort comeback i Kina och används som symbol för hundratusentals systemkritiker som demonstrerar i Hongkong.

Det var i våras som en proteströrelse växte fram i Hongkong, som sedan 1997 är en kinesisk stad med visst autonomt självstyrelse från Peking. Bakgrunden till protesterna är framförallt ett lagförslag som innebär att Hongkongbor ska kunna utlämnas till Fastlandskina vid särskilda brottsmisstankar.

Prokinesiska politiker i Hongkong som ligger bakom lagförslaget har lovat att utlämningsavtalet inte ska gälla personer som förföljs av den kommunistiska regimen av politiska eller religiösa skäl, Men enligt proteströrelsen tyder mycket på att det är en fälla för just sådana personer, som än idag lever i en relativt större frihet än sina fränder i övriga delar av Kina.

I juli meddelade politikerna att man dragit tillbaka lagförslaget ”på obestämd tid”, men demonstranterna kräver att det ska slopas helt och hållet, att polisens beteende under demonstrationerna utreds, att alla som gripits under protesterna friges samt demokratiska reformer i staden.

För proteströrelsen har Grodan Pepe blivit en viktig symbol. Han ses i demonstrationstågen på plakat, i tunnelbanan som klotter och som maskotar i form av mjukisdjur som säljs till demonstrationsdeltagare och sympatisörer. Ofta är han iklädd en gul byggarbetarhjälm av samma typ som många av Hongkongs demonstrationsdeltagare bär i skydd mot polisiärt övervåld.

Efter att en ung kvinna i augusti blev skjuten i ögat av Hongkongpolisen – som avfyrar små bönpåsar när det hettar till för mycket – blev ”Police shot my eye”-memen stor och började dyka upp överallt i Hongkong, med en skottskadad Pepe.

Hatkampanj eller frihetskamp?
Pepe populariserades ursprungligen under det amerikanska presidentvalet 2016, då grodan blev en symbol för den så kallade alternativhögern som blev en starkt bidragande faktor till att Donald Trump lyckades att besegra globalisten Hillary Clinton. Kampen togs framförallt på sociala medier och på anonyma nätforum som 4Chan dök det konstant upp nya Pepememer som kampanjade för Trump.

Samma år stämplades Pepe som en ”hatsymbol” av den mäktiga och yttrandefrihetsbekämpande judisk makt-organisationen ADL. Precis som hakkorset, brinnande kors, och SS blixtar menar den judiska lobbyorganisationen att den tecknade grodan är en symbol för ”hat” och ”vit makt”.

Den nya österländska reinkarnationen av Pepe, iklädd den för Hongkongs proteströrelse karaktäristiska gula hjälmen.

”Honk honk” – den nyaste reinkarnationen av Pepe i väst är i form av en clown. En kommentar över pk- och storebrorssamhällets absurditet.

Medan västerländsk media var och är oerhört fientligt inställda till alternativhögern och systemkritik i väst har man hyllat och lyft fram proteströrelsen i Hongkong. Att de senare har anammat en ”hatsymbol” som Pepe innebär förstås vissa problem för den judiskägda lögnpressens rapportering av konflikten i Hongkong.

I vissa fall tycks man dock ha valt en annan sida. Den globalistiska tidningen DN hade exempelvis i fredagens upplaga en stor helsidesannons med avsändaren Folkrepubliken Kinas särskilda administrativa region Hongkong. Där lät man hälsa att protesterna i staden är ”ett pussel vi kommer att lösa på egen hand”, att ”trots den senaste tidens oroligheter är grunden och den institutionella strukturen i vår ekonomi och vårt samhälle starka” och att ”vi kommer utan tvekan att återhämta oss. Det gör vi alltid”.

På RT skriver Igor Ogorodnev om västmedias försök att försonas med Pepe, nu när han blivit en frihetskämpe även i öst. Enligt Ogorodnev har media ibland ignorerat Pepes inblandning i protesterna och i mer ”sofistikerade” fall hyllat ”återtagandet” av Pepe.

Han konstaterar dock att det inte går att förneka likheterna mellan användningen av Pepe i väst och öst, nämligen som en symbol för systemkritik och kamp mot en maktfullkomlig elit:

I båda fallen gav den tecknade groda proteströrelser en chans att utmana systemet genom sin subversiva slughet. Trollar Pepe dig eller är han seriös? När han gråter, är det då bara ett billigt skämt, eller en kommentar över en kraftig maktobalans? Användandet av honom som en sanningsägarfigur höljd i lager av ironi är avväpnande, ansvarsbefriande, och framförallt reflekterar det den unga mediesmarta kulturen som genomsyrar både Hongkong-rörelsen, som ger sig på maktens Peking, likväl som 4Chan-provokatörer som hjälpte Donald Trump att bli vald i trots mot de rådande kulturella vindarna.

Ogorodnev konstaterar helt riktigt att skurkstämpeln på Pepe redan från början var intellektuellt ohederlig. Men kanske än viktigare är det faktum att Pepe trots detta gång på gång dyker upp i nya former, denna gången på andra sidan jordklotet – vilket är ett bevis på hur försöken att stämpla en symbol för den svages kamp mot den starke som ”hat” endast är kontraproduktiva.

Det viktiga här är inte huruvida Hongkongborna har rätt eller ej, utan att vad Pepe som symbol har åstadkommit genom sin resa österut. Bara genom sin blotta existens och universella symbolik har den tecknade grodan återigen lyckats peka ut hyckleriet i globalisterna och de västerländska makternas narrativ.

Källor:
2019 Hong Kong protests (Wikipedia)
What the uncanceling of Pepe the Frog – just for HK protests, though – tells us about US media
Woman who suffered severe eye injury during Hong Kong protest has not gone blind, hospital source says


  • Publicerad:
    2019-09-21 17:13