VALÅR. Det är inte bara Ryssland och Vladimir Putin som försöker påverka det svenska valet. Enligt nya rapporter från den judiska tidningen Dagens Nyheter ligger ”högerextremister” på internationella internetforum bakom en påverkanskampanj, som bland annat innefattar den svenska grodan Skurt.

Dagens Nyheter, som ägs av den judiska mediajätten Bonnier, deltar i skrivande stund i en massiv påverkanskampanj mot IT-jättar såsom Google och Microsoft. Syftet är att censurera oppositionella röster inför det svenska riksdagsvalet.

Men nu oroar man sig över att oppositionella krafter mobiliserar på delar av Internet som är svårare att nå för judisk makt-rörelsen. I i en ny artikel skriver den judiska tidningen om Internetforumet 4chan, som man menar har stor påverkan på  den så kallade Internetkulturen. Enligt DN startas varje dag en ny tråd på 4chan med syfte att försöka påverka valet i Sverige i höst.

Det är enligt DN så kallade högerextremister både från Sverige och andra länder som samverkar för att koordinera dessa försök att manipulera valet. Koordinationsplanerna påstås följa en formaliserad plan över hur användare kan engagera sig i sociala medier för att påverka andra användares åsikter.

DN hävdar att det tidigare har varit tydligt att 4chan-användarnas mål var att gynna antingen Sverigedemokraterna eller Nordiska motståndsrörelsen. Men numera, hävdar DN, handlar trådarna på 4chan istället mer allmänt om att påverka väljarna att rösta för ”minskad invandring”, vilket alltså ska vara illa nog i sig.

Den judiskägda tidningen påstår sig även ha tagit del av meddelanden i en stängd och intern chattgrupp som ska vara uppdelad i så kallade operationer med namn som Stars crossed och Dominance och Morpheus. Målet med dessa operationer ska vara att bland annat späda på EU-kritisk opinion genom att exempelvis peka ut EU-regleringar som svenska regeringen har godkänt och som direkt skadar landet. Det handlar om EU-beslut som har lett till att brottsligheten i Sverige har ökat, liksom olika former av sociala kostnader.

En ny spelare i den internationella påverkanskampanjen mot Sverige har av DN identifierats som grodan Skurt, framförallt känd från svensk barn-tv under 1990-talet. Enligt DN finns en särskild tråd på 4chan för Skurt-memes, något man jämför med den amerikanska alternativhögerns framgångar med att lansera grodan Pepe som en symbol för vit nationalism.

— Skurt är snäll, busig och har det godaste av hjärtan. Han vill inte att människor ska må dåligt, han vill inte vara politisk, och är väldigt mån om att berätta att alla har lika värde och att vi ska bry oss om varandra, säger Skurts skapare Ingamay Hörnberg när DN konfronterar henne.

Hörnberg tror dock inte att Skurt som oppositionell symbol är något som går att stoppa, trots att han enligt henne själv inte är någon ”politisk tuffing”:

— I dagens samhälle är det svårt att stoppa något som kommer i gång och sprids. Det finns så många kanaler och alla människor är givetvis fria att säga vad de vill. Men blir det för mycket elakheter, då får vi försöka ta tag i det.

Ingamay Hörnberg tror inte att hennes skapelse Skurts revolutionära framfart kommer att kunna stoppas i första taget.

4chans och alternativhögerns ansträngningar med att popularisera Donald Trump under det senaste amerikanska presidentvalet har i efterhand beskrivits som framgångsrikt. Men trots detta tror inte en måttligt road lektor på Göteborgs universitet som DN har talat med att det kommer att fungera i Sverige:

—  Som satir kan det här fungera, men en förutsättning för satir är att det är roligt och att det får spridning. Och de enda som skulle få för sig att sprida sådant här i medier är de som själva är lika extrema som de som har gjort materialet.  Skulle man påverka Sverige skulle man antingen vara mindre extrem eller mycket roligare. Jag tror inte att det är omöjligt, men det måste ske på ett helt annat sätt.

På 4chan jublar man dock över uppmärksamheten i ”svensk” media. ”Skurt är nu en politisk tuffing som sätter hårt mot hårt”, skriver en användare, samtidigt som en internationell kollega berättar att ”Skurt är Pepes autistiske lillebror” och att ”legenden säger att han ska erövra Sverige och ge tillbaka landet åt svenskarna”. Ytterligare en användare konstaterar att DN:s avslöjande nu gör att Skurt rent officiellt är ”Pepes nordiska kusin”.

Källor:
Högerextremister i nätforum försöker påverka svenska valet
Skurts skapare: ”Skurt är ingen politisk tuffing”


  • Publicerad:
    2018-04-03 15:50