VECKANS FRÅGA. Bonnier är den aktör inom Sverige som har mest makt och är den som dikterar politiken.

Enligt regeringsformen utgår all makt i Sverige från folket. Folket väljer sedan sina representanter till riksdagen, landets lagstiftande organ, som är överordnad regeringen, som i sin tur styr över myndigheterna. Med andra ord borde folket, riksdagen eller regeringen vara den aktör som har mest makt i Sverige.

I Sverige finns dock en annan aktör som vare sig är folkvald eller som folket har insyn i – massmedia. Massmedia styrs, i såväl ägarkoncentration som i inflytande, av den judiska mediekoncernen Bonnier.

Det är denna aktör som Nordfronts läsare anser ha mest makt över Sverige. Hela 66 procent menar att det är Bonnier som har mest makt, att jämföra med 6 procent för det namngivna alternativ som kom närmast (”Folket”).

16 procent har röstat ”Annan aktör”. En av dem som var inne på att det kan vara en annan aktör var Karl A som skrev i kommentarsfältet:

Frågan är om det är Bonnier, Wallenberg eller någon annan ljusskygg aktör som vi inte känner till. Den nuvarande statsministern fick åka i Wallenbergs privatjet till Bilderbergmötet för att skolas in och sen var det även Wallenberg som ledsagade honom till mötet med Trump häromveckan, något som t.o.m. vissa systemjournalister reagerade över.

På sociala medier har även bankerna lyfts fram av flera personer.  Förutom att bankerna kontrollerar staterna i sig har vi i Sverige fått en situation där banker även avgör vilka politiska organisationer som får inneha bankkonton för att därmed kunna ta emot donationer. Nordiska motståndsrörelsen har stängts ner av samtliga stora banker i Sverige.

Om Bonniers makt
Bonnier har en lång tradition av att påverka svensk politik. Åren innan 1975 anordnade Bonnier-tidningarna Dagens Nyheter och Expressen en mångårig pressdebatt som ledde till en statlig utredning och att Sverige införde det mångkulturella samhället.

Det var Bonniers chefredaktör Peter Wolodarski som fick statliga SVT att gå ut med interna riktlinjer om att public service-kanalen inte ska låta så kallade extremister få komma till tals i debatt. Wolodarski och Dagens Nyheter (Bonnier) ingår även i den SVT-redaktion som ska bekämpa ”fake news” under valrörelsen.

De senaste veckorna har Bonnier-tidningarna DN och Expressen via en massiv kampanj mot yttrandefriheten fått IT-jätten Google, som bland annat äger Youtube, att kraftigt censurera sökresultat och videor av en viss politisk åsikt eller aktör. Värt att påpeka är att en del kritiker menar att Bonnier här utför sitt censuruppdrag av den sittande regeringen.

Veckans fråga är nu avslutad. En ny fråga kommer upp under kvällen.

Veckans fråga

Varje måndag lägger Nordfront upp en ny omröstning (kvällstid) och sammanfattar den gamla (morgon). Har du förslag på frågor som skulle passa som ”Veckans fråga”? Kontakta då redaktionen@nordfront.se.


  • Publicerad:
    2018-03-26 15:00