MEDIA. Det judiskägda mediekonglomeratet Bonnier köper nu in Dagens Samhälle, tidigare ägd av arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Reinfeldts memoarbok gavs ut av Bonnier. Här skakar den tidigare statsministern och folkförrädaren hand med Albert Bonnier. Foto: Håkan Elofsson (CC BY 3.0).

Mediekoncernen Bonnier som redan äger ett stort antal tidningar, TV-kanaler och magasin har nu köpt in Dagens Samhälle, tidigare ägd av arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Dagens Samhälle kommer ut 45 gånger per år och dess syfte är att sprida information, nyheter och debatt av som är av intresse för den offentliga sektorn i Sverige.

— Dagens Samhälle och dess viktiga uppdrag behöver en långsiktig och stabil ägare som har hög kompetens inom mediebranschen och det är det vi säkerställt genom den här affären, menar Anders Knape som är ordförande i SKL och även aktiv moderat.

Tidningen köps upp av Di-gruppen, som är en del av Bonnier News, och en anledning ska enligt affärschefen Peter Fellman vara att de ville åt Dagens Samhälles ”starka varumärke”.

Det judiskägda familjeföretaget har redan ett mycket stort inflytande över åsiktsbildning och kunskapsförmedling då man metodiskt lagt under sig stora delar av landets nyhetstidningar och gjort uppköp inom radio, tv och filmindustrin.

Bonnier har även en ledande ställning inom bokbranschen där koncernens bokförlag bland annat framställer läromedel för att ge ”oöverträffat bra verktyg” för lärarna att undervisa barn.

Företaget har kritiserats för att eftersträva ett monopol inom mediebranschen. Redan 2003 pekade en internationell rapport från International Federation of Journalists på ett oroande mediemonopol i Sverige och därefter har Bonnier lagt under sig ännu fler magasin och tidningar.

Mediekoncernen äger företag som Dagens Nyheter, Expressen, Sydsvenska Dagbladet, Dagens Industri, Svensk filmindustri, TV4-Gruppen och Mittmediakoncernen. Man äger också ett stort antal tidskrifter, bland dem Teknikens värld, Damernas värld, Allt i hemmet, Vi föräldrar, Allt om mat, Privata affärer, Sköna hem, Allt om trädgård, Amelia, Kamratposten och Veckorevyn.

År 2012 förvärvades bokhandelskedjan Pocket Shop.

Källa:
Mediemonopolet stärks: Bonnier köper Dagens Samhälle


  • Publicerad:
    2019-11-10 19:30