MEDIA. Judiskägda Bonnier Books köper nu 70 procent av den norska förlagskoncernen Strawberry Publishing. Bonnier Books ägs av Bonnier AB som är den största aktören på den svenska förlagsmarknaden.

Petter Stordalen. Foto: Kjetil Ree (CC BY-SA 3.0).

Den norske globalisten och homolobbyisten Peter Stordalen säljer nu 70 procent av förlagsgruppen Strawberry Publishing till Bonnier Books, rapporterar VG. Uppköpet ska vara det dyraste förlagsuppköpet i nordisk historia.

Bonnier Books är ett affärsområde i Bonnierkoncernen – Sveriges största mediahus – som omfattar bokförlag, bokklubbar och bokförsäljning i ett flertal europeiska länder samt USA och Australien.

Det judiskägda Bonnier AB äger förutom förutom dagstidningar som Dagens Nyheter, Expressen och Dagens Industri även Svensk Filmindustri, bokförlag, bokklubbar samt läroboks- och tidskriftsförlag. Nu slukar företaget alltså ännu en bit av den nordiska förlagsbranschen och ännu lite mer av ”det fria ordet” i Norden.

VG uppskattar att köpesumman – som inte är känd – rör sig runt 250 miljoner norska kronor, vilket de baserar på företagets värde som ligger på mellan 300 och 400 miljoner norska kronor.

Stordalen behåller en ägarandel på 30 procent av verksamheten tillsammans med de övriga tre grundarna. Man ska fortsätta under namnet Strawberry Publishing.

— Bokbranschen är mitt i en stor omvälvning och om vi ska fortsätta att vara snabba och offensiva och samtidigt digitalt rustade, måste vi stärka förlaget både ekonomiskt och strukturellt, kommenterar Stordalen till VG.

Tidigare i år köpte Bonnier Books Stordalens svenska och danska förlag.

 


  • Publicerad:
    2020-11-19 14:45