JUDISK MEDIA. Under onsdagen kritiserade Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär vänsterns hyllningar av de afrikaner som plundrar och kravallar över hela USA. Bonniertidningens ansvarige utgivare tog snabbt avstånd från kritiken och nu har Skogkär ”omplacerats” till en tjänst där han inte kan skriva.

Efter att ha kritiserat vänsterns hyllningar av afrokaoset i USA försöker Bonnier tysta en av sina ledarskribenter.

Det var under onsdagen som Mats Skogkär, ledarskribent på Bonniertidningen Sydsvenskan, kritiserade vänsterns hyllningar av afrikanernas plundrings- och kravallkampanj i USA från sitt personliga Twitterkonto.

Enligt Skogkär blir det tydligt utifrån den typen av hyllningar att vänstern vill skapa ett samhälle med starka motsättningar genom att importera en etniskt segregerad underklass.

Den ”oberoende liberala” Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje var snabb att gå ut och ta offentligt avstånd från sin kollegas uttalande. Detta gjordes från Sydsvenskans offentliga Twitterkonto som svar på Skogkärs tweet. Kanje skriver i tweeten att ledarskribentens uttalande går långt över gränsen för vad man får säga på Bonniertidningen.

På grund av sitt brott mot Bonniertidningens åsiktskorridor har nu Skogkär omplacerats till en ”icke-skrivande tjänst”, vilket tidningen Journalisten har uppmärksammat.

”Igår fick jag veta att jag har skrivit min sista ledare för HD/Sydsvenskan och att jag kommer att omplaceras till en icke-skrivande tjänst”, skriver Skogkär i ett mejl till Journalisten.

Den tidigare ledarskribenten menar dock att han kommer att vägra omplaceringen och hänvisar till ”yttrandefriheten”. Trots att Skogkär nu tystas av sin arbetsgivare hävdar han bestämt att just ”yttrandefrihet” är en av den judiska mediefamiljen Bonniers ”kärnvärden”:

Jag menar att mitt agerande faller inom ramen för den vida yttrandefrihet som gäller i Sverige. Bonnier News har just yttrandefrihet som ett av sina kärnvärden. Jag har själv under årens lopp skrivit en hel del ledare på temat yttrandefrihet och att den måste gälla också åsikter och uttalanden som uppfattas som stötande

I mejlet skriver han också att han ångrar att han skrev tweeten och kallar den för ”korkad”. Han vänder sig däremot starkt emot epitetet ”högerextremist”, som han nu fått av andra ledarskribenter inom Bonnierkonglomeratet.

”Att acceptera en omplacering vore samtidigt att godta den etikett som högerextremist som Dagens Nyheters ledarsida nu försöker klistra på mig. Det tänker jag inte göra”
, skriver Mats Skogkär till Journalisten.


  • Publicerad:
    2020-06-05 19:00