INRIKES. Under kvällen hade polisen i Stockholm beviljat tillstånd för en manifestation för 50 ”Black Lives Matter”-sympatisörer. Över 1 000 afrikaner med sympatisörer dök upp, som sedan vägrade skingra sig på polisens order.

Majoriteten av de som samlats på Sergels torg med omnejd ser ut att vara kvinnor av olika kulörer. Foto: Twitter.

”Vi skiter i det – vi ska ha vår demonstration ändå!”, ska så kallade demonstranter ha skrikit enligt Aftonbladet i samband med att polisen uppmanade en folksamling på över 1 000 personer att skingras från Sergels torg i Stockholm vid 18-tiden ikväll.

Tidigare under dagen ska man enligt coronainskränkningarna av mötesfriheten ha gett tillstånd till att 50 personer manifesterade till stöd för den antivita organisationen ”Black Lives Matter” på platsen, som organiserar kravaller och plundringar över hela USA efter att afrikanen George Floyd dött under ett polisingripande i Minneapolis.

Enligt vittnesuppgifter på plats ska de så kallade demonstranterna till stor del ha bestått av stora grupper av kvinnor, både vita och icke-vita. Något som även bekräftas av många på sociala medier.

De uppjagade kvinnorna ska ha skanderat ”inga rasister på våra gator”, ”black lives matter” och ”I can’t breathe”- vilket var George Floyds sista ord innan han dog under polisens förvar den 25 maj.

Det rapporteras även om väldigt underliga händelser, där bland annat Expressen har lyckats fånga på bild hur en kvinnlig polis lämnade en piketbuss och föll på knä i vördnad inför en grupp afrikanska män, varpå hon höll upp en skylt med texten ”white silence is violence” (vit tystnad är våld). Expressen skriver att det blev ”kaosartade scener” där den kvinnliga polisen ”överöstes med kärlek” av afrikanerna och deras sympatisörer.

Den afrodyrkande poliskvinnan på Expressens löpsedel. Skärmbild: expressen.se.

Den typen av knäfallande underkastelse inför afrikaner har tidigare blivit något av en trend i USA i samband med kravallerna, med flertalet rapporter om liknande incidenter.

Strax efter ska dock hennes kollegor ha rusat ut med ”med hjälm och pepparspray” vilket skapade nya ”kaosartade scener”.

Av de tusentals personerna som brutit mot coronarestriktionerna har en gripits misstänkt för anstiftan till våldsamt upplopp, rapporterar DN. Samtidigt har blåljuspersonal attackerats med bland annat flaskor som kastats och enligt uppgifter ska vissa till och med behövt uppsöka sjukvård på grund av skador.

Folkhälsomyndigheten har avböjt att kommentera vilken betydelse den olagliga demonstrationen kan komma att få för spridningen av Covid-19 i det redan hårt drabbade Stockholm. Björn Olsen, som är professor i infektionssjukdomar, riktar därmed stark kritik mot att man överhuvudtaget gav tillstånd till en demonstration.

— Naturligtvis kan vi alla tycka att det som händer i USA är vidrigt men att godkänna en demonstration där man vet att dynamiken är sådan att det kommer bli väldigt många människor på en begränsad yta, då undrar man ju om någon har haft hål i huvudet, säger han till Expressen.

— Där har du myndigheterna i ett nötskal. Max 50 deltagare. Kom igen. Det är ju patetiskt.

Enligt uppgifter ska folksamlingen ha skingrats i mindre grupper, som dock tycks fortsätta ”protesterna”. Nordfront följer utvecklingen.


  • Publicerad:
    2020-06-03 21:15