INRIKES. En ny ”Black Lives Matter”-demonstration kommer att hållas i Göteborg under dagen. Polisen som öppet säger sig dela svartmakt-demonstranternas värdegrund menar dock att det inte är politik utan ”grundläggande värden i polisorganisationen”.

Det är oklart hur polisen förberett sig inför demonstrationen – kanske med knäskydd? Foto: Pixabay (Public Domain).

Under söndagen kommer ännu en svartmakt-demonstration att anordnas i Sverige, skriver Expressen. Det är den antivita rasistiska ”Black Lives Matter”-organisationen, finansierad av bland annat den globalistiske aktivisten George Soros, som ska hålla en manifestation på Heden i Göteborg.

Trots rådande coronapandemi och förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer så har flera BLM-demonstrationer med tusentals deltagare skett i Sverige under senaste veckan. I Stockholm drabbade demonstranterna vid flera tillfällen samman med polisen under manifestationen.

Enligt Shahad Alhilfi som är en av initiativtagarna till Göteborgs-demonstrationen så blev hon ”förskräckt” när hon såg att tusentals personer deltog i demonstrationen i Stockholm.

— När jag såg att det var så mycket folk fick jag panik inför söndagen på Heden. Jag tänkte att det kan bli kaos om jag inte tar tag i det. Nu har vi uppmanat människor att i stället delta via Facebook där vi sänder live från Heden, säger Alhilfi.

— Tanken är att vi inte ska vara fler än 50 personer på plats. Vi kommer att avgränsa området runt scenen och volontärer ska hjälpa till att be folk att lämna om det kommer för många.

Polisen har beslutat om en så kallad särskild händelse i Göteborg då polisen tror att det kan komma fler än 50 personer för att delta i demonstrationen.

Enligt Teodor Smedius, lokalpolisområdeschef vid polisområde Göteborg City, är det viktigt att demonstrationen får äga rum.

— Vi har en grundlagsskyddad rätt att uttrycka vår åsikt. Sedan har vi en tillfällig lagstiftning på grund av pandemin, som regeringen beslutat om, som begränsar den. Vårt uppdrag är att se till att människor får yttra sig, men också att se till att de inte bryter mot lagstiftningen, förklarar Smedius.

Han lovar att polisen ska gå varligt fram med demonstranterna.

— Poliserna där ute kommer att ha ett tålamod av guld, säger han.

Han understryker också att det som svartmakt-demonstranterna pratar om inte är politik utan är värden som delas av polisen.

— Alla människors lika värde, att alla har rätt att bli behandlade lika av myndigheter i allmänhet, och av polisen i synnerhet, det är inte politik för oss. Det är grundläggande värden i vår organisation, sammanfattar Smedius.

Det är oklart om polisen i Göteborg förberett sig med knäskydd och liknande sett till erfarenheterna från Stockholms-demonstrationen i onsdags då en polis valde att falla på knä och göra upprepade black power-hälsningar.

Polisen uppförde sig inte neutralt under onsdagens BLM-demonstration i Stockholm. Här gör en poliskvinna en rasistisk black power-rörelse med armen. Skärmbild: Youtube.


  • Publicerad:
    2020-06-07 10:30