GÖTEBORG. Black lives matter-demonstrationen i Göteborg tycks ha spårat ut i kravaller och skadegörelse, med två gripna och fler misstänkta för brott. De så kallade demonstranterna försvaras dock av polisens presstalesperson som menar att de bara ”tagit ut sin frustration på fel plats”.

Under dagen har en black lives matter-demonstration hållits i Göteborg, med ”tusentals deltagare” trots att polisen bara gett tillstånd för 50 personer enligt rådande coronarestriktioner. Inför demonstrationen signalerade Göteborgspolisen sitt deltagande i den antivita svart makt-ideologi som demonstranterna står bakom, något som är ovanligt även för den politiserade polisen i Sverige.

Att det även finns en polisfientlig aspekt i dessa demonstrationer tycks inte heller oroa polisregion Väst, som ställer sig bakom ”värdegrunden” helt och hållet trots att man har en tradition av brutalt polisvåld som framförallt riktats mot nationella.

Trots att polisen redan innan demonstrationen räknade ut att fler än 50 skulle delta valde man att försöka upplösa den när väl tusentals människor hade samlats. Då ska den ha urartat i kravaller, vandalisering och polisvåld på flera platser i Göteborg.

SVT rapporterar att det kring 16.30-tiden skedde sammandrabbningar mellan poliser och demonstranter, där det bland annat kastades stenar mot polisfordon. Men Göteborgspolisens presstalesperson Christer Fuxborg var snabb att gå ut och försvara dem:

— De här personerna har ingenting med demonstrationen att göra. Det är personer som tar ut sin frustration på fel plats och vid fel tillfälle, säger Christer Fuxborg till SVT Nyheter Väst.

Men enligt SVT:s reportrar är det tydligt att det är just demonstrationsdeltagare som attackerar polisen.

— Några demonstranter fyrade av raketer, kommenterar exempelvis SVT:s utsände Jakob Eidenskog konfrontationerna.

Under dagen ska ytterligare konfrontationer mellan polis och demonstranter ha skett, samtidigt som SVT visar upp bilder på vandaliserade skyltfönster.

I realiteten tycks fler än två personer vara gripna, men presstalespersonen Fuxborg tycks inte veta hur många.

Dessutom kommer fler att gripas i efterhand.

— Bara för att man inte är gripen idag så sitter man inte säkert, säger Christer Fuxborg.


  • Publicerad:
    2020-06-07 20:00