RASKRAVALLERNA. Polisen kunde inte förutse att rasfrämlingarnas demonstration i Göteborg skulle urarta, säger polischef Erik Nord.

Black lives matter-demonstrationen vid Heden i Göteborg till stöd för afrikaners våld mot det vita samhället urartade.

Med anledning av coronareglerna fick inte fler än 50 personer samlas, men eftersom det kom många gånger fler personer, fick polisen avbryta demonstrationen kort efter att den startade.

Erik Nord som är chef för polisområde Storgöteborg säger att arrangören för demonstrationen tog sitt ansvar under eftermiddagen.

Men protesterna – som riktades mot oklar samhällsföreteelse – urartade.

Nord själv var inte en del av det operativa arbetet.

Erik Nord säger till Expressen att det var bråkstakar som orsakade upploppen. I detta fall verkar inte Nord skylla på ”högerextremister”:

— Det är bråkstakar som bara ville ha upplopp och det är det svåraste en polisorganisation kan ställas inför, sade Erik Nord.

— Den här demonstrationen riktar sig också mot polisen, och vi försöker då hålla en så låg profil som möjligt. Det som hände var att det blev en ny allmän sammankomst som tog ett varv i stan mer eller mindre oreglerat, säger Nord och fortsätter:

— I demonstrationståget kom det några riktiga bråkstakar, det blev bråk i tåget. De här ville bara ställa till med bråk. Det är bråkstakar som bara ville ha upplopp och det är det svåraste en polisorganisation kan ställas inför. Det tog ganska många timmar innan vi hade kontroll.

Erik Nord säger att man var beredd på att det skulle bli ordningsstörningar under söndagen, men inte att det skulle bli så pass våldsamt som det blev.

Varför andra, ”fredliga” demonstranter rycktes med i dessa ”bråkstakars” uppvigling, förklaras inte.

Polisen kritiserad
Polisen har, enligt Erik Nord, fått kritik för att de inte var fler poliser på plats från början. Men det är oklart varför många poliser skulle behöva vara på plats när ”fredliga” demonstranter samlas för att demonstrera, för att Polisen ska kunna garantera demonstranternas säkerhet.

— Men så är det också hos betydligt större polisorganisationer där det kommer stora grupper som ägnar sig åt upplopp. Svensk polis är en liten poliskår, även efter att regeringen tagit beslut. Vi är en av de minsta i Europa sett till invånarantal. Vi dimensionerar för att ta ut så mycket som vi kan i varje läge för att kunna göra så korrekta bedömningar som möjligt, säger Erik Nord till Expressen.

Erik Nord anser också att det finns risker både för demonstrationsdeltagarna och för poliskåren att drabbas av det fruktade covid-19 viruset,  då många personer samlades på en liten yta och det var konfrontationer mellan polis och de som senare kom att delta i det våldsamma upploppet.

— Den finns ju där, det tåls att tänka på att man struntade i det. Man får ju tänka att när det är mormor, farmor, mamma eller pappa som ligger på IVA så kan det finnas kopplingar till demonstrationen. Inte för att man själv kanske blev speciellt sjuk, utan att man förde sjukdomen vidare. Det är vad den sociala distanseringen går ut på, här är känslan att det här (demonstrationen) var spännande och viktig. Men det är betydelsefullt att vi håller avstånd, svamlar Erik Nord som om hans kommentar eller kravallerna i sig hade någonting med ett virus att göra.

Exakt vad det kommer att innebära att de våldsamma Black lives matter-demonstranterna struntade i distanseringsreglerna som införts på grund av det utlysta coronanödläget, återstår att se.


  • Publicerad:
    2020-06-08 15:20