FAILED STATE. En pågående konflikt mellan rivaliserande kriminella nätverk i Göteborg resulterade i förra veckan i att den kriminella delen av en arabisk klan upprättade en vägpostering i Angered där fordon kontrollerades.

I Göteborg misstänker nu polisen att den senaste tidens skottlossningar i Backa och Biskopsgården i själva verket är en del av en pågående konflikt mellan flera så kallade ”grupperingar”, uppger Sveriges Radio P4.

I förra veckan upprättade den kriminella delen av en arabisk klan vägspärrar på olika håll i nordöstra Göteborg där bilar som körde ut och in i vissa områden kontrollerades.

Klanen ifråga ska enligt ett Twitterinlägg från Hanif Bali (M) vara den ökända och Göteborgsbaserade klanen Ali Khan, där nästan alla männen finns i polisens register.

— Det är helt oacceptabelt, det är polisen som står för ordningshållningen i samhället och inte nätverk, säger polischef Erik Nord till P4.

Polisen uppger att de inte ”hann fram” i tid för att göra något åt vägspärrarna.

— Det är polisens uppgift att stå för ordningshållningen i samhället och vi kommer att göra ingripanden så fort vi ser det här. I går hann vi inte riktigt dit innan de drog sig tillbaka, sade Nord till GP.

Definitionen av en kollapsad eller sviktande stat, en ”failed state”, är att det ”centrala krav som brukar ställas på suveräna stater är att de upprätthåller ett våldsmonopol inom sitt territorium, och ett tydligt tecken på stater i statsförfall är att statens våldsmonopol allvarligt och framgångsrikt utmanas av enskilda eller grupperingar”.

Efter skjutningarna har polisen inlett en så kallad ”särskild händelse”.

Erik Nord har tidigare ägnat sig åt att trakassera politiska dissidenter vilket kanske är lättare än att återta våldsmonopolet från kriminella klaner. Under Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Kungälv den 1 maj 2019 då Nord var kommenderingschef lät han våldsamma motdemonstranter angripa både demonstranter och polishästar.


  • Publicerad:
    2020-08-26 16:45