MÅNGKULTUREN. Gängkriminella i det mångkulturella området Tensta utfärdade i somras ett utegångsförbud för civilbefolkningen efter klockan 18. Polisen har fram tills nu varit förtegna om händelsen.

Tensta centrum.

TV4 Nyheterna rapporterade igår om en händelse där gängkriminella i mångkulturella Tensta utfärdade ett utegångsförbud efter klockan 18. Polisen upptäckte fenomenet den 25 augusti, men detta har inte rapporterats om i media förrän nu.

På eftermiddagen den 25 augusti upptäckte polisen att ovanligt lite folk var i rörelse i Tensta, de fick senare reda på att gängkriminella var inblandade i detta.

— Det var personer från de här grupperingarna som var ute och berättade för medborgare att ni ska inte vara ute efter klockan 18. Det där spred sig som en löpeld bland de som bodde i området, sade Therese Rosengren, chef i polisområde Rinkeby, till TV4 Nyheterna.

Om man hade brutit mot utegångsförbudet kunde man bli utsatt för grovt våld, förklarar Rosengren.

Inrikesminister Mikael Damberg tror ändå att Polisen är benägna att lösa problemen.

— Jag har inte hört talas om det tidigare. Jag är säker på att polisen tar de uppgifterna på stort allvar och ser till att göra klart att i Sverige gäller svensk lag och den gäller lika för alla. Det är inga kriminella som får sätta gränser för andra hederliga medborgare, säger Damberg.

Reportern frågar därefter om fenomenet är ett tecken på att gängkriminella börjar ta över kontrollen i samhället, varpå Damberg svarar:

— Jag har varit där så många gånger och polisen har gjort både kraftsamlingar, och har flyttat fram positionerna. Polisen kommer inte att backa, samhället är starkare än de här gängen.


  • Publicerad:
    2020-10-18 10:00