KLANSAMHÄLLET. Enligt Polisens nationella operativa avdelning finns tre typer av kriminella organisationer. En av dem har uppstått i Sverige, hävdar de.

Linda Staaf från Polisens nationella operativa avdelning (NOA) sade på torsdagen i Sveriges Radio (SR) att det finns tre typer av kriminella organisationer i Sverige. En av dessa är ”löst sammansatta nätverk” som är en typ av kultur som har bildats i Sverige, sade hon.

— Övergripande har vi tre typer av kriminella strukturer: Kriminella organisationer till exempel kriminella mc-gäng, släktbaserade kriminella nätverk i klanstrukturer och en ny typ av kultur och nätverk – det vill säga löst sammansatta nätverk som är främst gängkriminella i utsatta områden.

Denna nya kriminella kultur har bildats av barn till invandrare.

— De löst sammansatta nätverken består ofta av andra generationens invandrare. Man har med sig de här delarna från klanstrukturen med heder och blodshämnd. Man har vuxit upp i Sverige, men har aldrig riktigt kommit in i det svenska samhället, känner antagligen ett utanförskap, ett underdogperspektiv och ur det har det fötts ett provocerande beteende, man testar gränser och alltför få har satt ner foten mot det provocerande beteendet och i vissa fall har det tillåtits växa till besinningslösa maktkamper.

Staaf säger också att dessa andra generationens invandrares föräldrar aldrig skulle bete sig som sina barn, åtminstone inte i de länder de lämnat.

— Deras föräldrar skulle aldrig bete sig så här i sina hemländer, utan detta är en kultur som har uppstått i Sverige.

På torsdagskvällen diskuterades radioprogrammet i sociala medier. Några av de mer intressanta kommentarerna gjorde gällande att varken Polisen eller politiker förstår vad kultur är för något, i och med att en kultur varken existerar eller bildas i ett vakuum, utan får sin identitet i konkurrens med andra kulturer.

Detta gör att mångkultur i ett land inte fungerar då en levande mångkultur leder till krig i en ständig konkurrens om dominans. På så sätt kan en ny kultur se ut att ”uppstå”, men den är bara en avknoppning av en kultur som inte har alla sina aspekter på plats i sin nya miljö, och därför degenererar, är kontentan av kommentarerna från några radiolyssnare på sociala medier.

Staaf säger dock i radioprogrammet att problemet är att för få ”har satt ned foten” och att detta leder till besinningslösa maktkamper, vilket Staaf menar att Polisen numera gör.

Linda Staaf gör gällande att det sker en samverkan mellan Polisen och klanerna i så kallade utsatta områden, en sorts förhandlingsstrategi.

Studio Ett:s specialsändning om den rasfrämmande kriminaliteten i Sverige kan höras på Sveriges Radio.


  • Publicerad:
    2020-10-02 08:05