POLISVÅLD. En ung kvinna berättar för Aftonbladet om hur hon slogs medvetslös av polis när hon försökte lugna ett bråk mellan polisen och hennes onyktra vänner. I ett filmklipp från händelsen ser man hur polisen dunkar den unga kvinnans huvud i asfalt.

En 21-årig kvinna från Åmål försökte hjälpa en vän som misshandlades av polisen – det hela slutade med hjärnskakning. Genrebild. Foto: Johan Wessman (CC BY 3.0).

Det är Aftonbladet som har intervjuat den 21-åriga Åmålsbon Emma med anledning av ett filmklipp som visar hur hon hon misshandlas av polisen. Till Aftonbladet berättar Emma att hon och hennes vänner var ute i Åmål och åkte raggarbil. Emma, som var nykter, körde en av bilarna.

Vännerna stannade efter en stund på en parkering nere vid en hamn, varpå polisen konfronterar gänget för en så kallad rutinkontroll.

— Polisen frågade först vad vi gjorde och ber oss sänka musiken. Sen frågar de min kompis om det är öl eller piss han har i skrevet. Han svarar då något i stil med ”ni får väl smaka”, berättar den unga kvinnan.

Enligt Emma kastar sig sedan poliserna på vännen och slänger honom brutalt i backen. Då lägger sig Emma i och försöker förmå poliserna att ta det lugnare, varpå poliserna ger sig på henne.

— En av poliserna sliter tag i mig och knäar mig i ansiktet, berättar Emma som säger att ”allt blev svart” för henne efter det.

Men på filmklippet från händelsen ser man också hur en polis lägger hennes lealösa kropp över sitt ben och dunkar hennes huvud i asfalten.

Efter den brutala polishanteringen fick Emma åka till sjukhus med en ordentlig hjärnskakning. Efter tio dagar har hon ännu inte återhämtat sig från den.

— Jag har världens huvudvärk och yrsel. Jag tappar en del meningar och säger fel ord. Men framför allt har det påverkat mig psykiskt. Direkt när jag ser en polis blir jag arg inombords.

Det brutala polisvåldet har anmälts, med redan lagts ned av Särskilda åklagarkammaren. Man menar att det inte går att bevisa att polisen ville skada Emma, vilket enligt myndigheten då tycks göra agerandet försvarbart.

— Vi vill att de ska åka dit för det här så att inga fler råkar ut för samma sak, säger Emma som har överklagat nedläggningsbeslutet.

Tidigare i år valde Särskilda åklagarkammaren att lägga ned en anmälan mot en polis som ”råkat” föra upp en batong i en misstänkts anus och därmed blev misstänkt för tjänstefel alternativt misshandel. Varför polismannen aldrig utreddes för våldtäkt i det ärendet är fortfarande oklart då stora delar av den nedlagda förundersökningen är belagd med sekretess.

Se filmklippet från polisattacken på Emma samt bilder på hennes skador på Aftonbladet.se.


  • Publicerad:
    2020-07-22 22:00