AUSTRALIEN. Högsta domstolen i New South Wales har infört ett förbud mot Black Lives Matter-demonstrationer i delstaten, med anledning av smittorisken för coronaviruset. 

Högsta domstolen i New South Wales. Foto: RubyGoes (CC BY 2.0)

Högsta domstolen i den australienska delstaten New South Wales har infört ett förbud mot Black Lives Matter-demonstrationen i Sydney. Polisen i delstaten har varit oroliga för att evenemanget, där flera tusen personer förväntades dyka upp, kommer att skapa en stor smittorisk för coronaviruset.

I Facebook-gruppen ”Stop All Black Deaths in Custody”, har många australiensare uttryckt att de ändå kommer att hålla demonstrationen i Sydney under lördagseftermiddagen. Omkring 12 000 personer har uppgett att de kommer att komma och ytterligare 18 000 personer uppger att de är ”intresserade”. Vidare har arrangörerna av demonstrationen sagt att de inte längre står som ansvariga för evenemanget.

”Om någon sammankomst uppstår … kommer den inte officiellt vara organiserad av oss, och den kommer att vara mottaglig för delstatspolisens ingripanden”, skriver arrangörerna på Facebook.

Delstaten har sedan tidigare ett förbud mot sammankomster på över 500 personer och polisen kommer att ha befogenhet att avvisa personer eller ge motsvarande 6 400 kronor i böter om reglerna inte efterföljs, skriver australienska ABC.

Domaren Desmond Fagan beskriver att ett tillstånd för demonstrationen skulle strida mot de redan existerande restriktionerna för allmänna sammankomster. Delstatspolisen Michael Willing uppmanar demonstranterna att hålla sig hemma med tanke på smittorisken.

”Om folk väljer att inte lyda högsta domstolens direktiv och ändå deltar i de planerade protesterna, ska de vara medvetna om att de gör det olovligen och polisen kommer att svara i enlighet med detta”, säger Willing.


  • Publicerad:
    2020-06-06 11:45