INRIKES. En ny ”Black Lives Matter”-demonstration kommer att hållas under kvällen, denna gång på Ribersborg i Malmö. Trots att corona-restriktionerna begränsar antalet personer som får samlas åt gången till endast 50 och att flera tusen personer redan anmält sig på Facebook har polisen valt att ge tillstånd för demonstrationen.

Även gårdagens demonstration på Sergels Torg i Stockholm var tillståndsgiven för 50 personer. Skärmbild: Youtube.

Mitt under rådande coronapandemi kommer en ny ”Black Lives Matter”-demonstration att hållas i Sverige, denna gång på Ribersborg i Malmö, skriver SVT Nyheter.

För att begränsa coronasmittan, där Sverige är ett av de länder med högst dödlighet i covid-19 per capita i världen, har mötesrestriktioner införts vilket innebär att endast 50 personer får samlas åt gången.

Det hindrade inte att runt tusen personer samlades under en liknande ”Black Lives Matter”-manifestation på Sergels Torg i Stockholm på onsdagskvällen. Polisen hade då stora svårigheter att upplösa den stora folksamlingen vilket bland annat ledde till att en poliskvinna valde att underdånigt falla på knä inför de upprörda demonstranterna istället för att konfrontera dem.

Redan nu har flera tusen personer på Facebook anmält sitt deltagande till kvällens Malmö-demonstration, men detta påverkar alltså inte polisens bedömning utan polismakten har valt att ge tillstånd till den antivita manifestationen.

— Ribersborgsstranden är klassik mark och där finns gott om utrymme. Där finns utrymme för att man kan gruppera sig på olika sätt och det kommer vi att hjälpa arrangören med att förbereda, säger Eva-Gun Westford, informatör vid polisen.

— Skulle det bli så att man ser att det inte fungerar, då har vi möjligheter att ”bryta upp hela demonstrationen”. Men det är den sista utvägen, vi vill att man ska kunna yttra vad man känner, tycker och tänker, tillägger hon.

Polisen nekade så sent som i maj att ge tillstånd till en stillsam minnesstund som skulle arrangeras för att hedra en svensk tonåring som mördats av en afrikan.


  • Publicerad:
    2020-06-04 18:40