INRIKES. Västernorrlands socialdemokratiske landshövding Berit Högman är upprörd över minnesstunden för mördade Tommie Lindh. Uppdaterad.

Under lördagen hölls en minnesstund i centrala Härnösand för mördade Tommie Lindh, som miste livet då han försökte stoppa sudanesen Abubaker Mohamed från att våldta en kvinnlig vän. Vid minnesstunden hölls även ett tal av Pär Sjögren, som riktade udden mot svenskfientligt våld.

Detta är något som upprör Västernorrlands socialdemokratiske landshövding Berit Högman, enligt en artikel från SVT. Hon säger själv att hon ogillar att tal hölls från trappan till landshövdingens residens och påstår att hon skulle ha stört minnesstunden om hon hade varit där, då minnesstunden enligt henne inte värnar de ”mänskliga rättigheterna” och ”alla människors lika värde”.

— Hade jag varit hemma hade jag gått ut och sagt att här ska ni inte vara, det här är ingen mötesplats för den här typen av agitation, säger Högman till SVT.

På frågan om hon hade jagat bort ”nazisterna” svarar hon:

— Jag hade verkligen försökt det, absolut.

Högman säger sig även ha varit i kontakt med polisen för att avkräva dem svar om varför minnesstunden inte stoppades, trots att polisen nekat tillstånd för det torgmöte som var tänkt att hållas.

Man kan notera att SVT valt att censurera Tommies namn på en skärmdump från Nordiska motståndsrörelsens webbsida, som man använt i artikeln. Man väljer även att kalla minnesstunden en ”nazistdemonstration”.

Uppdatering:

Även på Facebook har Högman uttalat sig på den officiella sidan för landshövdingen i Västernorrland om minnesstunden som hölls framför residenset. Trots att hon flitigt kommenterar och kritiserar minnesstunden har hon inte gjort något offentligt utspel om mordet och våldtäkten som skett i hennes stad.


  • Publicerad:
    2020-05-17 20:35