MEDIA. P4 Västernorrland tog bort ett inslag om minnesstunden för Tommie Lindh eftersom det gav svenskvänliga krafter som motsätter sig den politik som ledde till mordet uppmärksamhet.

Tidningen Journalisten har uppmärksammat att P4 Västernorrland avpublicerat ett inslag om den minnesstund som nationella och andra sörjande höll för den mördade Tommie Lindh i Härnösand i lördags. Tommie dog efter att enligt vad Nordfront fått erfara ha försökt stoppa en våldtäkt utförd av sudanesen Abubaker Mohamed, som högg ihjäl honom med kniv.

Inslaget som raderades handlade om Västernorrlands landshövding Berit Högman, som förargades över att nationella svenskar sörjde en kamrat och meningsfrände. Enligt Högman innehöll talet av Nordiska motståndsrörelsens Pär Sjögren – som handlade om hur man bör förebygga liknande dåd i framtiden – ”ickedemokratiska budskap”.

Hon sa även att hon hade försökt att ”jaga bort nazisterna” ifall hon varit på platsen.

Beslutet att avpublicera inslaget på P4 Västernorrland togs av den tillförordnade kanalchefen och ansvarige utgivaren Matilda Jansson.

”Det är ju just den här uppmärksamheten dom söker. Det här kommer säkert att aktualiseras fler gånger och det är viktigt att vi tänker oss för och det är ju inte så att vi aldrig får nämna NMR”, ska hon ha skrivit i interna mejl till sina medarbetare.

Anledningen som Matilda Jansson ger Journalisten är dock att ”polisen fick inte möjlighet att bemöta kritiken från landshövdingen”.

Efter att ha fått en kommentar av polisen har inslaget nu återpublicerats på P4 Västernorrlands sida, med en länk till polisens uttalande.


  • Publicerad:
    2020-05-19 22:30